Coronavirus: regels vanaf 28 november 05.00 uur

De situatie in de ziekenhuizen is momenteel zo ernstig dat de overheid heeft besloten om verdere maatregelen tegen het Covid virus te nemen. De maatregelen raken de samenleving en het amateurvoetbal wederom hard.

De komende drie weken, vanaf 28 november, moeten sportaccommodaties tussen 17.00 – 05.00 uur dicht zijn. Een harde klap voor onze sport, maar samen zullen wij wederom onze verantwoordelijkheid moeten nemen in het bestrijden van het virus.

Dit weekend, zaterdag 27 en zondag 28 november, mag er nog gevoetbald worden. De huidige corona regels zullen hier nog steeds van kracht zijn. Dit betekent:
• Publiek is helaas niet welkom. Hierbij geldt een uitzondering voor alle personen die functioneel noodzakelijk zijn voor de wedstrijden, zoals scheidsrechters, trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, vrijwilligers en strikt noodzakelijke rij-ouders. Voor zaalvoetbal geldt dat de spelers ook een CTB verplichting hebben.
• In de kantine en de kleedkamer is een CTB voor alle personen van 18 jaar en ouder verplicht.
• Vaste zitplaatsen zijn verplicht in de kantine.
• Het afhalen van eten/drinken bij een afhaalpunt (binnen) mag zonder CTB maar met mondkapje.
• De kantine moet op zaterdag 27 november om 20.00 uur dicht en op zondag 28 november vanaf 17.00 uur.

Vanaf 28 november 05.00 uur gelden de volgende regels voor de sport.
• Na 17.00 uur moeten de sportaccommodaties dicht zijn.
• Wedstrijden van komende zondag, 28 november kunnen doorgang vinden. Mocht de wedstrijd te laat aanvangen, overleg dan met de tegenstander om de wedstrijd te vervroegen.
• De zaalvoetbalcompetitie kan hierdoor geen doorgang vinden en wordt stilgelegd tot en met 19 december.
• Georganiseerd buiten sporten na 17.00 uur (wedstrijd of training) is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand. Ter verduidelijking, dit mag dus niet plaatsvinden op de sportaccommodatie zelf.
• Topcompetities (Eredivisie vrouwen en eredivisie zaalvoetbal mannen en vrouwen) hebben een uitzonderingspositie en gaan wel door uiteraard zonder publiek.

Deze maatregelen van het kabinet gelden voor 3 weken en gelden in ieder geval tot 19 december 2021. Op dinsdag 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Het is logisch dat deze nieuwe overheidsmaatregelen veel vragen oproepen. Er wordt, met name door de KNVB, hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen. De KNVB neemt zo snel mogelijk een besluit over de voortgang van de competities voor de komende weken en zullen dan alle verenigingen informeren.

Kijk voor alle informatie over voetbal en het coronavirus op www.knvb.nl/coronavirus , of bezoek de website van NOC*NSF: FAQ: veelgestelde vragen over coronavirus en sport – NOCNSF