Vijf wissels toegestaan in het betaald voetbal en amateurvoetbal seizoen 2021/’21

Clubs in het betaald voetbal en in de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal mogen in het seizoen 2021/’22 vijf wissels doorvoeren. In alle betaald voetbalcompetities was daar in het seizoen 2020/’21 al sprake van, in het amateurvoetbal alleen in de bekercompetities.

In het seizoen 2020/’21 ging de KNVB al mee met het besluit van de internationale spelregelcommissie (IFAB) om spelers in het – door de coronapandemie veroorzaakte – extra drukke voetbalseizoen te ontlasten. Omdat er nog veel onzekerheden zijn met betrekking tot het verloop van het coronavirus en de gevolgen die dit heeft voor de competities, bevelen medici aan om ook komend seizoen vijf wissels aan te houden.

Deze regeling geldt komend seizoen onder meer voor de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie, de TOTO KNVB Beker en de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Betaald voetbal
De Eredivisie CV, de CED en alle technisch directeuren van de Nederlandse betaald voetbalorganisaties zijn positief over de mogelijkheid tot vijf keer wisselen komend seizoen. De speeldagenkalender zit opnieuw voller dan eerdere jaren, met slechts één vrije midweek in het najaar en één in het voorjaar, een kortere winterstop en een extra interlandperiode in januari. Zo’n tien andere Europese landen maken ook gebruik van de mogelijkheid tot vijf keer wisselen.

Amateurvoetbal
Het amateurvoetbal bij de senioren en de oudste jeugdcategorieën in de categorie A sluiten aan bij de regelgeving van het betaald voetbal. De vijf wissels mogen in het amateurvoetbal gebruikt worden in de competities en in de beker, afgelopen (afgebroken) seizoen was dit nog slechts mogelijk in de beker.

Daarnaast is voor het jeugdvoetbal een aantal verbeteringen doorgevoerd om het spelplezier en ontwikkeling van spelers te verhogen. Zodoende is gekomen tot een methodische lijn die past bij de verschillende voetballers (verschillende leeftijden, top en breedte) die competitie spelen. In de categorie A junioren JO15- t/m JO17- en MO17-divisies is komend seizoen sprake van zeven wisselspelers. Voor de categorie A JO13 en JO14 en alle klassen in de categorie B is sprake van onbeperkt wisselen.

Bron: KNVB