Nieuws-update vanuit KNVB

Vandaag, vrijdag 29 mei, hebben de verenigingen een nieuws-update van de KNVB ontvangen met daarin een aantal actuele onderwerpen.

Onderstaand enkele delen uit deze email:

Het is alweer bijna een maand geleden dat we het voetbal voorzichtig weer mochten opstarten. Eerst voor enkel de pupillen, daarna ook voor alle hogere leeftijdscategorieën. Grote complimenten aan al die verenigingen die zich zo snel hebben aangepast aan de nieuwe situatie en ervoor hebben gezorgd dat hun leden weer datgene kunnen doen waar ze zoveel van houden: voetballen. En dat het voor veel verenigingen hier niet bij blijft blijkt wel uit onze recent gehouden enquête. Hierin geeft 50% van de clubs aan ook in de zomer open te willen blijven en activiteiten te willen organiseren voor de leden.

Openstelling kantines en binnensportaccommodaties
Afgelopen week heeft premier Rutte bekendgemaakt dat sportkantines en binnensportaccommodaties al op 1 juli open mogen, in plaats van de 1 september die eerder was vastgesteld. Dit betekent dat ook onze zaalvoetbalverenigingen weer kunnen starten met activiteiten. Er is wel een voorbehoud: als er weer een grote piek komt in het aantal coronapatiënten, kan de maatregel worden teruggedraaid. De komende periode worden de richtlijnen voor openstelling verder uitgewerkt. Zodra hierover meer bekend is, informeren we jullie.

Protocollen strikt blijven naleven
Het kabinet heeft verschillende coronamaatregelen de afgelopen tijd afgeschaald, waaronder deze week dus ook de vervroegde openstelling van sportkantines en binnensportaccommodaties, en de versoepeling voor de jeugd van 13 t/m 18 jaar. In het algemeen wordt het leven dus meer en meer zoals vanouds, maar dat kan soms ook verwarrend werken. We willen daarom benadrukken dat het van groot belang is dat iedereen de protocollen en richtlijnen blijft naleven. Vanaf 1 juni hoeft alle jeugd t/m 18 jaar tijdens de trainingen geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar, maar voor alle overige voetballers geldt dit nog wel. We moeten ons allemaal strak aan de protocollen blijven houden, want we willen geen terugval. Niet voor de gezondheid en niet voor de sport. Voor iedereen blijft gelden: geen wedstrijden, geen toeschouwers, geen gebruik van kleedkamers en douches.

Scenario’s start competities seizoen 2020/’21
Voor de competities geldt dat het tot 1 september het niet is toegestaan om wedstrijden te organiseren. Dit heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor de start van het seizoen 2020/’21. Achter de schermen liggen er diverse scenario’s klaar m.b.t. de start van dit nieuwe seizoen. Zoals altijd blijven we hierin de adviezen en richtlijnen vanuit de overheid en het RIVM volgen. Volgende week komt het kabinet met meer informatie over de huidige geldende maatregelen. We verwachten dan ook de consequenties voor de diverse speeldagenkalenders bekend te kunnen maken, rekening houdend met de routekaart van het kabinet.