Interview met… Sven Heijboer

 1. Bij welke clubs heb je eerder gespeeld?
  Ik ben begonnen bij VV Zierikzee, in de E’s ben ik naar JVOZ gegaan wat in die tijd alleen nog trainen was, en op zaterdag bij je eigen club spelen. In de D’s werd JVOZ een vereniging en ben ik daar naartoe gegaan. Ik heb hier gespeeld tot aan de B1 en ben daarna weer terug gegaan naar Zierikzee, wat toen al MZC’11 was.
 2. Welke Nederlandse club is je favoriet en waarom?
  Feyenoord, dat zit er al van jongs af aan in.
 3. Wat is je doelstelling in de voetbalsport?
  Mijn doelstelling in de jeugd was altijd het hoogst haalbare bereiken. Nu ben ik weer terug bij MZC’11 en wil ik dat ook, als team het beste eruit halen. En met deze groep moet dat zeker lukken.
 4. Wat is je favoriete positie in het veld en waarom?
  Mijn positie is middenvelder, in de jeugd was dat altijd links half. Toen ik terug kwam bij MZC’11 en in de senioren kwam onder Adriaan van Nieuwenhuijse en Alexander van Keulen ging ik op 6 spelen.. controlerende middenvelder. Nu onder leiding van Edwin Kriens speel ik vanuit de 10. Wat mijn favoriete positie is zou ik niet zo snel kunnen zeggen, wel weet ik dat ik het liefst op het middenveld speel.
 5. Wie is jouw favoriete Nederlandse speler en waarom?
  Wijnaldum, uiteraard een Feyenoorder en doet het nu zeer goed op het middenveld bij 1 van de beste clubs ter wereld.
 6. Welke wedstrijd is de meest gedenkwaardige in je carrière tot nu toe en waarom?
  Heb meerdere mooie momenten meegemaakt, de meeste recente was de kampioenswedstrijd met MZC’11 van de 3e klasse naar de 2e klasse waar ik zelf mijn mooiste doelpunt scoorde en het mijn eerste jaar in de senioren was.
 7. Van welke trainer heb je het meest geleerd op technisch, tactisch en menselijk gebied?
  In de tijd bij JVOZ van Dennis en Gerard de Nooijer en Dolf Roks, top mensen en top trainers.
 8. Welke capaciteiten behoort een goede trainer volgens jou te bezitten, hoe ziet de ideale trainer er uit?
  Een trainer moet weten wat voor groep hij heeft en wat hij daar mee kan. Daarbij moet een trainer weten hoe hij elke speler kan benaderen om zo het beste uit de spelers/team te halen.
 9. Hoe ziet jouw ideale trainingsweek er uit?
  Het liefst ben ik elke dag aan het voetballen, in de jeugd mocht ik 4 keer per week trainen en op zaterdag een wedstrijd. Dit is bij een senioren 2e klasser niet realistisch maar dit is wel wat ik het liefst doe.
 10. Heb je een bepaald ritueel/bijgeloof voor een wedstrijd en zo ja welke?
  Bij mij moet altijd alles perfect zitten, m’n schoenen/sokken/shirt/veters etc. Als iets niet lekker zit moet ik het opnieuw doen, vandaar dat ik meestal pas als laatste klaar ben.
 11. Wat is jouw favoriete onderdeel tijdens een training?
  Echt een favoriet onderdeel heb ik niet, een goede afwerkvorm is altijd leuk en uiteraard de partijvormen.
 12. Welke zijn jouw sterke punten als voetballer?
  Technisch en spelinzicht, daarbij heeft het coachen altijd in me gezeten.
 13. Waaraan voldoet het ideale uitgebalanceerde voetbalteam/kampioenenteam? Welke voorwaarden?
  Uiteraard moet een kampioenenteam over goede kwaliteiten beschikken, daarbij is het belangrijk dat het ook een echt team is waar niemand buiten valt.
 14. In welk spelsysteem voel je jezelf het meest thuis, kom je het beste tot je recht?
  4-3-3 blijft het lekkerst met een voorhoede met veel diepgang die je kan bedienen.
 15. Wat is de grootste teleurstelling/tegenslag in je carrière geweest?
  In mijn 3e jaar in de senioren liep ik tegen een knie blessure aan waardoor ik 7 maanden aan de kant zat. Uiteraard is dat een periode wat niemand wilt.
 16. Wat geeft de meeste voldoening voor, tijdens en na een wedstrijd en waarom?
  Het moment dat je met je team naar de wedstrijd toeleeft, ontspannen of juist in spanning. En wanneer je het veld opgaat en alles lukt, je de blijdschap na de wedstrijd viert samen met het team.
 17. Wat was je mooiste doelpunt, wanneer en hoe scoorde je?
  De kampioenswedstrijd met MZC’11 tegen Nieuwdorp. Er werd een corner genomen en ik stond op ongeveer 20 meter van de goal voor de afvallende bal. De bal werd weggekopt en kwam bij mij voor de voeten, ik schoot de bal direct op goal en ging zo in de kruising.
 18. Wat is de “houdbaarheidsdatum” van een trainer? Heeft een speler na 2 à 3 jaar een nieuwe prikkel nodig? Blijft Edwin Kriens jou verbeteren en op welke onderdelen?
  Een trainer heeft niet perse een houdbaarheidsdatum, zodra de klik goed is met het team hoeven er geen veranderingen te zijn. Edwin is met mij bezig om het team bij elkaar te houden, uiteraard is dit ook een taak als aanvoerder.
 19. Hoe belangrijk is de klik tussen speler en trainer?
  Naar mijn idee heel belangrijk, je zit op voetbal voor jezelf en samen met je team. Maar uiteindelijk moet je door het vuur gaan voor je trainer.
 20. Hoe groot/klein is de invloed van de trainer op het resultaat van een wedstrijd?
  Zodra afspraken en spelprincipes worden nagekomen als team is de invloed van een trainer niet doorslaggevend, het zijn uiteindelijk de spelers die het moeten doen.
 21. Het belang van voeding: hoe is de aandacht hiervoor bij tweede klasser MZC’11?
  Hier staan we niet bij stil, is naar mijn idee niet noodzakelijk en hiermee zullen de prestaties niet beter worden of achteruit gaan.
 22. Horen de beste trainers bij een voetbalclub bij de jeugd te werken en waarom?
  De beste trainers niet persé, wel is het belangrijk dat er trainers voor de groep staan die de jongens kunnen opleiden zodat ze elk jaar weer verder klaargestoomd worden voor uiteindelijk de 1e selectie of 2e selectie.
 23. Komt het grootste gevaar van een buitenspeler van het halen van de achterlijn en een voorzet op maat aan de spits(en) en waarom? Hoe speel je het beste een verdedigingslinie uit elkaar?
  Hier is geen goed antwoord op, dit heeft allemaal te maken met de spelers die je hebt.
  Als je een spits hebt die goed is in de 16, dan zullen de zijkanten inderdaad meer met voorzetten werken. Als je een spits hebt die voetballend goed is, kunnen de buitenspelers ook wel eens naar binnen trekken. Kortom.. alles heeft te maken met de spelers die je hebt op welke positie.
 24. Wie is je favoriete buitenlandse speler en waarom?
  De Bruyne is een speler met een fantastisch inzicht en mooie steek passes.
 25. Wat is je favoriete buitenlandse club en waarom?
  Liverpool is een mooie club met een super team wat ook een hecht team is.
 26. Welke ondergrond heeft jouw voorkeur: natuurgras of kunstgras? En waarom?
  Uiteraard gras, maar dan moet het een biljartlaken zijn. Dit is op amateurniveau niet haalbaar dus dan zeg ik altijd een goed kunstgrasveld zoals we bij MZC’11 hebben.
 27. Hoe belangrijk is de intelligentie van een speler? Bestaat er zoiets als voetbalintelligentie? Voetbalgogme?
  Dit bestaat zeker en hoe meer spelers dit hebben in een team hoe makkelijker je kan voetballen en hoe meer automatisme er komt in een team.
 28. Heb je tijdens je opleiding getraind volgens de “Wiel Coerver methode”? Is dit de beste methode voor jeugdspelers en waarom?
  In de jeugd bij JVOZ bestond een training bijna alleen maar uit techniektraining. Dus deze methode heb ik zeker gehad. Ik denk dat de jeugd hier al van begin af aan veel mee bezig moet zijn zodat de basis goed is en zich vanuit hier verder kunnen ontwikkelen.
 29. Wat zijn de bijzondere kwaliteiten van Edwin Kriens als trainer, hoe groot is zijn aandeel in het succes?
  Edwin staat goed in de groep, hij weet ook wat hij kan met deze groep en ook vooral wat hij er niet mee kan doen.
  En het succes, dat moeten we nog afwachten dit seizoen.
 30. Wat zijn de grootste/opvallendste verschillen tussen de tweede en de eerste klasse?
  Uiteraard zit er bij de 1e klasse flink wat meer geld bij dan bij de 2e klasse. Daarnaast hebben de teams die je tegenkomt over het algemeen een kwalitatief betere selectie en ook zeker een bredere selectie.
 31. Welke klassering haalt jullie team deze competitie? Is er een doelstelling bepaald?
  We hebben een doelstelling gesteld op het linker rijtje, uiteraard willen we zo lang mogelijk bovenin meedraaien (top 5). Na de winterstop hebben we de eerste meting en kunnen we kijken of we de doelstelling moeten aanpassen ja of nee.
 32. Wat is de belangrijkste factor om de basis van een eerste elftal te halen: talent of karakter? En waarom?
  Uiteraard om in een 1e elftal te voetballen heb je talent nodig, maar zodra je mentaliteit niet goed is zal je het nooit redden. Iemand die misschien voetballend iets minder is maar er wel alles voor wilt doen en wilt leren zal eerder in aanmerking komen.
 33. Wat is voor jou het mooiste voetbalstadion in Nederland, Europa en de wereld?
  Uiteraard is de KUIP het mooiste stadion op de hele wereld.