Waarom amateurvoetbal fantastisch is?

Deze week is het de eerste “Week van het Amateurvoetbal”. Georganiseerd door het AD en de regionale kranten om, voor de aanvang van het nieuwe voetbalseizoen, de rijke cultuur van het amateurvoetbal te vieren.

Het Nederlandse amateurvoetbal is letterlijk overal, in ieder dorp en in iedere stad. We hebben zaterdag- en zondagvoetbal, katholieke clubs en protestantse, arbeidersverenigingen en elitaire bolwerkjes, oude poldervelden en hypermoderne sportcomplexen. Maar onmiskenbaar bestaat er zoiets als “de cultuur van het Nederlandse amateurvoetbal”. Geen sport is zo groot als het voetbal.

Nederland telt ruim één miljoen amateurvoetballers, wekelijks worden in Nederland meer dan 30.000 wedstrijden gespeeld. Voetbal is dus een fantastische sport. Wat het dan zo fantastisch maakt? We hebben wat voorbeelden op een rijtje gezet…

  1. De eeuwigdurende strijd om elf man op de been te krijgen
Bron: xx.fbcdn.net

2. En dan moeten de mensen die wel komen ook nog op tijd zijn en alles bij zich hebben. (of juist liever niet…)

Bron: xx.fbcdn.net

3. Het (snert)weer. Niets schept een betere band dan negentig minuten door de storm, hagel, regen of juist verschroeiende hitte met elkaar achter een bal aanrennen.

Bron: bp.blogspot.com

4. De tactische bespiegelingen vooraf/in de rust/na de wedstrijd. Iedereen in het team weet precies waar het aan lag en hoe het beter moet.

Bron: bp.blogspot.com

5. De derby’s, met alle ongein en rivaliteit die daarbij hoort. De wedstrijd die je móet winnen, ten koste van alles. Anders heb je het hele jaar gezeik van de collega/studiegenoot/vriend die bij die andere club speelt.

Bron: omroepgelderland.nl

6. Die ene tegenstander waar je toch een beetje bang voor bent. De Poldervogels uit de serie/film All Stars bestaan vaak ook in het echt. En als je dan een middag met aanslagen op al je ledematen hebt overleefd, is dat weer een extra reden om te drinken.

Bron: pbs.twimg.com

7. Voetbalhumor, het amateurvoetbal zit er vol mee. Vaak super flauw, en te simpel maar daardoor juist leuk. Satirisch programma Vrienden van Van Swieten, dikt in onderstaand filmpje alle klassieke voetbalgrappen extra aan. Zo gek kom je ze gelukkig zelden tegen.

Bron: youtube.com

8. De teamweekenden, in het kader van de teambuilding een weekend vol (alcoholische) versnaperingen en gekkigheid.

Bron: deskgram.net

9. Mededelingenbriefjes rond kleedkamers en kantine. (Oh, echt. Hangt dat er pas? Nooit eerder gezien)

Bron: xx.fbcdn.net

10. De bal in de sloot, bosjes of op een andere onmogelijke plek. Niets verbroedert meer dan na de wedstrijd met z’n allen een bal zoeken. (En toch is het ieder seizoen weer zo, dat er na vijf wedstrijden nog maar drie van de acht ballen over zijn.)

Bron: twitter.com

11. En natuurlijk is er de nooit stoppende gezelligheid… Een geweldig voorbeeld van hoe fantastisch amateurvoetbal is!

Bron: scontent.cdninstagram.com

Proost! Op een mooi voetbalseizoen!

Lees ook: “Leve de hobby van half Nederland”