Ben jij al “vastgespeeld”?

Aan de speelgerechtigdheid van een voetballer zijn regels verbonden. Zo krijgen spelers die uitkomen in de A-categorie te maken met het zogenaamde “vastspelen”. Onder de A-categorie vallen bij MZC’11 alle senioren herenteams, het vrouwen 1 team, JO19-1, JO17-1 en JO15-1. Hoeveel wedstrijden mag een voetballer in een hoger elftal meedoen voordat deze is vastgespeeld?

Een speler kan gedurende het seizoen voor meerdere elftallen in actie komen, afhankelijk van zijn leeftijd en afhankelijk van het aantal wedstrijden dat de speler voor één of meerdere elftallen heeft gespeeld.

Op enig moment kan een speler zich vastspelen voor een bepaald elftal/niveau. In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een elftal vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager elftal van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie). Ook mag de speler vanaf dat moment niet meer uitkomen in een lagere leeftijdscategorie, ook al zou de speler hier op basis van zijn leeftijd toe gerechtigd zijn.

VOORBEELD 1

Een speler in de leeftijdsklasse JO17 is in een seizoen uitgekomen in 15 competitiewedstrijden voor uitsluitend de JO17-1 (bv. categorie A, 1e klasse). De speler is in dat seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een competitie- of bekerwedstrijd voor een lager team dan het (hogere) team waarvoor de speler in dat seizoen in 15 competitiewedstrijden is uitgekomen, zoals de JO17-2 (bv. categorie B, 2e klasse) en de JO16 (ongeacht de categorie, divisie en/of klasse).

VOORBEELD 2

Een speler in de leeftijdsklasse JO17 is in een seizoen uitgekomen in 10 competitiewedstrijden voor de JO19-1 (bv. categorie A, hoofdklasse) en 5 competitiewedstrijden voor de JO19-2 (bv. categorie A, 1e klasse). De speler is in dat seizoen niet meer gerechtigd uit te komen in een competitie- of bekerwedstrijd voor een lager team dan de (hogere) teams waarvoor de speler in dat seizoen in totaal in 15 competitiewedstrijden is uitgekomen, zoals de JO19-3 (bv. categorie B. 2e klasse), de JO19-4 (bv. categorie B, 3e klasse), de JO18 en de JO17 (ongeacht de categorie, divisie en/of klasse). Indien vervolgens de speler in dat seizoen is uitgekomen in nog 5 competitiewedstrijden voor de JO19-1, dan is de speler in dat seizoen ook niet meer gerechtigd uit te komen in een competitie- of bekerwedstrijd voor de JO19-2.

Bron KNVB