MZC’11 VR2 lijdt ver in blessuretijd puntverlies

Na het verlies van vorige week was VR2 er alles aan gelegen om dat deze zaterdag recht te zetten. Slachtoffer van deze dadendrang moest HVV’54 VR1 worden. MZC zat meteen lekker in de wedstrijd.

Met de wind schuin in de rug kon de tegenstander op ruime afstand van het eigen doel gehouden worden. HVV kon via de snelle vleugelaanvalsters af en toe doorbreken, maar de voortzetting was steeds onnauwkeurig, waardoor gelegenheidskeepster Sonja Knoester nauwelijks iets te doen kreeg. Aanvankelijk werd het een wedstrijd die zich op het middenveld afspeelde. MZC had daar een licht overwicht en kon via Sanne Timmerman en Michèle de Jonge via de flanken wat druk uitoefenen. Spits Jaimy van Leersum kon nog niet in stelling gebracht worden. De eerste grote kans was voor Bianca v.d. Helm. Met een mooie solo kwam zij tot in het strafschopgebied van HVV. Zij krulde de bal prachtig om de keepster heen, maar de bal belandde op de lat.

HVV kwam voorlopig niet veel verder dan enkele snelle counters. De zwart-witte defensie kon telkens afdoende ingrijpen. In de 35e minuut was het Judith Zweistra die een schitterende dieptepass gaf op Jaimy van Leersum, die op het juiste moment de ruimte zocht. Jaimy controleerde de bal goed en liet de keepster kansloos: 0-1. Een mooie opsteker.
Na de openingstreffer ging MZC door op de ingeslagen weg: compact verdedigen, vroeg storen en alle linies goed bezet houden. Bij balbezit werd waar mogelijk de diepte gezocht. In de 40e minuut kon Sanne Timmerman aan de rechterkant doorbreken. Haar voorzet kwam bij Bianca v.d. Helm terecht die de bal in één beweging bij Jaimy van Leersum bracht. Zonder te aarzelen schoot zij haar tweede treffer in de touwen: 0-2. HVV probeerde nog voor rust de achterstand te verkleinen, maar de aanvallen leverden geen resultaat op, omdat niet de juiste keuzes werden gemaakt. Door de onverzettelijkheid van het Zierikzeese verdedigingsblok, bestaande uit Jolien Berghout, Nelleke Neele, Gwenda Jochum en Annieke den Boer, kon HVV niet tot doelkansen komen. De ruststand werd zodoende 0-2.

MZC was er zich terdege van bewust dat met deze stand de buit nog niet binnen was. Met de thuiswedstrijd in gedachten, was duidelijk dat HVV over een zeer sterke spits beschikt. Deze kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Door een omzetting in het team werd Sanne Timmerman met de bewaking van de spits belast. Gwenda Jochum schoof door naar het middenveld. Al snel bleek deze aanpassing een goede. Sanne hield haar tegenstandster uit scoringspositie. Wel was duidelijk dat de komst van een nieuwe aanvalsleidster de ploeg van HVV nieuwe spirit had gegeven. De thuisploeg probeerde MZC terug te dringen op eigen helft. Met succes. In de 55e minuut kende de scheidsrechter wegens een vermeende overtreding een vrije trap toe aan HVV op zo’n 20 meter van het doel van MZC. De bal werd over de muur geschoten. Keepster Sonja Knoester kon de bal niet controleren; via haar knie sprong de bal terug het veld in. Een inlopende speelster van HVV kon eenvoudig de 1-2 achter Sonja schieten.

Door deze tegentreffer liet MZC zich niet uit het veld slaan. Goed georganiseerd werd de wedstrijd vervolgd. HVV had wel steeds een veldoverwicht, maar kon geen doelkansen creëren. MZC probeerde via snelle tegenstoten gevaar te stichten. Bij een van die uitvallen, in de 70e minuut, werd een overtreding gemaakt op Bianca v.d. Helm. De toegekende vrije trap, op 25 meter van het doel, even buiten de hoek van het strafschopgebied, werd door Bianca zelf genomen. Zij schoot de bal vlak onder de lat binnen, onhoudbaar voor de keepster: 1-3.
HVV ging vanaf dat moment, onder aanvoering van hun spits, alles op alles zetten om de score een draaglijker aanzien te geven. In het centrum bleven Nelleke Neele en Sanne Timmerman met veel inzet overeind. HVV kwam niet veel verder dan een paar afstandsschoten en een paar hoekschoppen. In de 85e minuut verdedigde Jolien Berghout resoluut uit. Haar harde trap naar voren kwam bij Jamie van Leersum terecht die handig voor haar verdedigster kwam en op het doel af kon gaan. Zij bleef goed kijken en kon beheerst de bal langs de keepster in het doel schuiven: 1-4.
Met nog 5 minuten op de klok, plus nog wat blessuretijd, moest dit een veilige marge zijn.
In de 89e minuut kon HVV de achterstand verkleinen. Nadat de scheidsrechter een overduidelijke  handsbal had weggewuifd, kon een speelster van HVV over de linkervleugel doorgaan. Haar voorzet bood een medespeelster een schietkans. De inzet kon door Sonja Knoester niet afdoende gekeerd worden, waardoor de bal alsnog in het doel belandde: 2-4.

Inmiddels was de blessuretijd ingegaan. Een periode waarin de scheidsrechter niet floot voor een aantal overtredingen op speelsters van MZC. HVV kreeg daarentegen erg gemakkelijk vrije schoppen mee. Zo ook in de 94e minuut. Op de rand van het strafschopgebied mocht de spits van HVV weer aanleggen. Opnieuw werd de bal uit de rebound in het net geschoten: 3-4. Het zou toch niet gebeuren……
Voortdurend liep de scheidsrechter op zijn horloge te kijken, maar hij liet maar doorspelen. In de 99e minuut mocht HVV nog een hoekschop nemen. De bal werd aanvankelijk weggekopt, maar van buiten het strafschopgebied werd nog een schot op doel gewaagd. Een speelster van HVV kon er nog net een voetje tegenaan zetten en zo de 4-4 op de borden brengen. Wat een teleurstelling.

MZC mocht nog een keer aftrappen, waarna de scheidsrechter afblies. Hoewel het duel een punt opleverde, voelde het als een nederlaag. Er resten nog twee wedstrijden om degradatie af te wenden.