Het wedstrijdformulier: Hoe vul je dat in?

Het gehele amateurvoetbal werkt met het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF). Maar hoe werkt het wedstrijdformulier eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent en deel dit artikel met de teammanagers en (assistent-)trainers/coaches van jouw vereniging.

Het invullen van het wedstrijdformulier kan alleen via de Wedstrijdzaken app. Het is dus belangrijk deze te downloaden. Maak vervolgens een KNVB Account aan én log in met het e-mailadres waarmee je geregistreerd staat bij jouw vereniging.

Het wedstrijdformulier kan alleen worden ingevuld door iemand die 18 jaar of ouder is en die de juiste rechten heeft om dit te doen. Dit zijn teammanagers, (assistent-)trainers en trainer/coaches. Het is dus belangrijk dat alle stafleden van teams in de juiste rol geregistreerd staan in Sportlink. Alleen dan kunnen ze het wedstrijdformulier goed invullen.

Voorafgaand aan het seizoen

De wedstrijdsecretaris vult voor het seizoen begint een bondsteam met spelers én stafleden. Op die manier staan alle spelers van het team standaard ingevuld en hoeft de teammanager, (assistent-)trainer of coach niet elke week alle spelers in te vullen.

Voor de wedstrijd begint

Voor de wedstrijd begint, vult de teammanager of (assistent-)trainer/coach de spelersopgaaf  correct in en geeft akkoord. Spelers die er niet zijn, horen niet op het wedstrijdformulier te staan. Dit is belangrijk, omdat de sterkte van spelers en teams mede gebruikt wordt om toekomstige competities in te delen. Hoe correcter deze data is, hoe beter en gelijkwaardiger de indelingen. Gelijkwaardige wedstrijden zijn leuker voor iedereen in én buiten het veld. Zorg ervoor dat de teammanagers en (assistent-)trainers/coaches op jouw club zich hier bewust van zijn en haal spelers die ziek, op vakantie of om een andere reden afwezig zijn van het wedstrijdformulier af!

De scheidsrechter of spelbegeleider controleert of alle spelers die op het wedstrijdformulier staan er ook echt zijn. Daarna geeft iedereen akkoord.

Als de wedstrijd is afgelopen

Direct na de wedstrijd vult de scheidsrechter of spelbegeleider de uitslag in en eventueel ook het wedstrijdverloop. Hoe meer wedstrijdformulieren compleet en correct zijn ingevuld, met de juiste uitslag en vermelding van spelers, hoe gelijkwaardiger de volgende competitie kan zijn.

Bron: KNVB