Aanpassingen MO13-MO20 competities in seizoen 2023/’24

Het eerste volledige seizoen met de nieuwe competitieopzet voor MO13 tot en met MO20 zit er bijna op. Het algemene beeld uit de verschillende evaluaties met speelsters, verenigingsfunctionarissen en competitieplanners is dat tevreden zijn over het verloop. Op basis van de evaluaties worden er een paar kleine aanpassingen doorgevoerd in seizoen 2023/’24, wat moet leiden tot een nog passender competitieaanbod.

De nieuwe competitiestructuur was nodig om het voetbalplezier bij de meiden te vergroten. Ondanks het feit dat het aantal voetballende meiden en vrouwen op de Nederlandse velden al jaren een stijgende lijn vertoonde, was er juist in deze leeftijdscategorieën sprake van een hoge uitstroom. Speelsters konden zich niet op een passend niveau ontwikkelen, verloren het plezier door veel ongelijkwaardige wedstrijden, het spelen van weinig wedstrijden of de grote onderlinge leeftijdsverschillen.

De nieuwe competitieopzet heeft veel verbeterd, zo is gebleken uit uitgebreide monitoring en evaluaties door speelsters, verenigingsfunctionarissen en competitieplanners. Een van de belangrijkste conclusies is dat de competities gelijkwaardiger zijn geworden. Grote wijzigingen zijn dus niet nodig. Wel zijn er een paar kleinere aanpassingen waarmee we de competities nog beter willen laten verlopen.

WAT ZIJN DE AANPASSINGEN VOOR HET NIEUWE SEIZOEN?

Verschuiving grens tussen categorie A en B meiden

We verschuiven de grens tussen categorie A en B meiden. Momenteel zijn de divisie, hoofdklasse en 1e klasse categorie A meiden, en de 2e en 3e klasse zijn categorie B meiden. Vanaf seizoen 2023/’24 vallen alleen de divisie en hoofdklasse onder de categorie A meiden. Met deze verschuiving trekken we dezelfde grens als bij de Jeugd Onder-competities en creëren we eenduidigheid. Dit seizoen zorgde het verschil namelijk soms voor wat verwarring bij de verenigingen. 

9 tegen 9 alleen in 2e en 3e klasse

De optie om 9 tegen 9 te spelen geldt alleen voor de 2e en 3e klasse en is niet meer gekoppeld aan de categorie A en/of B meiden. In de 1e klasse mag net als het huidige seizoen geen 9 tegen 9 worden gespeeld. Op basis van verschillende signalen is het op dit moment niet wenselijk om de mogelijkheid tot het spelen van 9 tegen 9 te verruimen. We blijven deze opties zien als een uitzondering/noodgreep, waarmee 11 tegen 11 de standaard blijft. We hopen ook dat verenigingen zich blijven inzetten om zoveel als mogelijk 11 tegen 11 te voetballen. Daarbij kunnen verenigingen ook ondersteuning/advies vragen aan de KNVB.

9 tegen 9: één team per leeftijdscategorie

Zoals hierboven geschetst: 9 tegen 9 is bedoeld als uitwijkmogelijkheid. Niet als standaard. Daarom kunnen verenigingen in het nieuwe seizoen per leeftijdscategorie één team, alleen het laatste team laten uitkomen als 9-tal. Het is dus niet meer mogelijk om meerdere 9-tallen per leeftijdscategorie in te schrijven. Verenigingen dienen de teams zoveel mogelijk op te vullen als 11-tallen. De voorwaarden om 9 tegen 9 te kunnen spelen lees je hier.

Pilot Vernieuwde spelregels nu ook bij de MO13

Vanaf seizoen 2023/’24 worden in alle districten in de leeftijdscategorie O13 in de categorie B de vernieuwde spelregels gehanteerd. Bij de MO13 teams geldt dit voor alle competities, zowel de Hoofdklasse (categorie A meiden als de 1e /2e klasse (categorie B meiden)).  Lees hier meer over de ‘pilot vernieuwde spelregels‘.

Bron: KNVB