Het mDWF in het pupillenvoetbal: waarom eigenlijk?

15-0, 18-1, 10-2. Het zijn uitslagen die regelmatig voorkomen bij de pupillen. Er zijn nu eenmaal veel teams met kinderen die net begonnen zijn met voetbal. Zulke uitslagen zijn voor niemand leuk. Niet voor de kinderen die elke week dik verliezen, maar ook niet voor de spelers die keer op keer veel te makkelijk winnen. Daarom streeft de KNVB naar meer gelijkwaardige wedstrijden in het pupillenvoetbal (Onder 8 tot en met Onder 12). Het invullen van het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF) is hiervoor belangrijk. Waarom eigenlijk?

In het mDWF (te vinden in de Wedstrijdzaken app) staan de namen van alle spelers in het team. Zo weet de KNVB wie er in welk team speelt en hoe goed die spelers samen zijn. De uitslagen van de wedstrijden worden via het mDWF doorgegeven. Hoewel er tot en met Onder 10 geen uitslagen en ranglijsten meer worden bijgehouden, gebruikt de KNVB de uitslagen wel om de poule-indelingen te verbeteren. We laten gelijkwaardige teams vaker tegen elkaar spelen, zodat de wedstrijden spannender worden. Daarnaast wordt er via het mDWF gecontroleerd op leeftijd, zodat er niet te veel oudere of jongere spelers in een wedstrijd meespelen.

Data per team en individueel
Het goed invullen van het mDWF voor elke wedstrijd is belangrijk. Hoe meer en betere data de KNVB heeft, des te beter worden de indelingen. De data is zowel per team, als per speler individueel. Alleen spelers die daadwerkelijk gespeeld hebben, moeten daarom op het mDWF komen te staan. Voor elke wedstrijd die een speler heeft gespeeld, krijgt hij of zij een bepaalde waarde. Die waarde wordt weer gebruikt om de sterkte van het team te bepalen. Dit noemen we de Teamindex. De Teamindex wordt vanaf de Onder 13 gebruikt om de competities zo gelijkwaardig mogelijk in te delen.

Hoewel de indeling bij de pupillen nog niet volgens de Teamindex gaat, is het wel al van belang om data te verzamelen over de sterkte van spelers. Zonder die informatie, werkt de Teamindex namelijk niet goed en is het moeilijk om vanaf de Onder 13 gelijkwaardige competities te vormen. Dus is een speler bij de jongste jeugd afwezig vanwege zwemles, ziekte of vakantie? Zorg er dan voor dat hij of zij niet op het mDWF staat voor die wedstrijd.

Geen spelerspascontrole
Het mDWF voor pupillen verschilt Introop een aantal punten met die van een hogere leeftijdscategorie. Zo is het niet noodzakelijk om de naam van de spelbegeleider, aanvoerder of pupillenscheidsrechter in te vullen. Ook voert de scheidsrechter geen digitale spelerspascontrole uit. Daarom hoef je ook nog geen foto te uploaden in de app.

Wie doet de spelersopgaaf?
Voor elke wedstrijd moet een spelersopgaaf worden ingevuld met de Wedstrijdzaken app. Het werkt in grote lijnen hetzelfde als bij het junioren- en seniorenvoetbal. De spelersopgaaf kan worden ingevuld door de teammanager en eventueel door de spelbegeleider of wedstrijdsecretaris. De wedstrijdsecretaris van de ontvangende club vult na afloop van de wedstrijd de uitslag in.

Bron: KNVB