Voor vrouwenvoetbal nog geen uitgewerkte promotie/degradatieregeling en nacompetitieschema

In afwijking tot afgelopen seizoenen maakt de KNVB op dit moment nog geen uitgewerkte promotie-/degradatieregeling en nacompetitieschema voor het vrouwenvoetbal bekend (categorie A, topklasse t/m 3e klasse). De reden hiervoor is dat op meerdere plaatsen de afgelopen seizoenen de nacompetities in het vrouwenvoetbal zich kenmerken door een groot aantal terugtrekkingen. In extreme gevallen zijn van de acht teams direct de twee finalisten bekend. Waar het een mooie afsluiting van het seizoen moet zijn, met het strijden om de laatste plaatsen voor een bepaalde klasse, is het meer en meer een verplicht toetje waarbij meerdere teams aangeven niet te willen of kunnen voetballen.
Hierbij telt ook mee dat in verhouding meer teams aangeven na het seizoen te stoppen, waardoor er een groter aantal open plaatsen is op te vullen. Dit heeft ook weer invloed op de nacompetitie.

Project
Dit seizoen zal de KNVB een project starten om de voetbalpiramide, de competitiestructuur en opzet van de nacompetities voor het vrouwenvoetbal te heroverwegen. Hierbij willen men de eventuele mogelijkheid op quick-wins niet (volledig) uitsluiten, waardoor de KNVB nu nog geen uitgewerkte promotie/degradatieregeling en nacompetitieschema bekend kan maken.

Wel staat het volgende vast:
1. De kampioen promoveert
2. De nummer laatst degradeert
3. Elke poule krijgt drie (vervangend) periodekampioenwinnaars
4. Elke poule kent twee herkansers

Uiterlijk 15 januari 2023 maakt de KNVB de uitgewerkte promotie/degradatieregeling inclusief eventueel nacompetitieschema (categorie A) bekend.

De komende periode zal worden gebruikt om het project te starten en het gesprek hierover met de verenigingen uitkomend in de vrouwen topklasse t/m 3e klasse aan te gaan.