Primeur voor meidenvoetbal: FINAL LEAGUE

De competitieopzet voor meiden onder 13 tot en met onder 20 is vanaf dit seizoen gewijzigd en wordt afgesloten met een nieuw eindtoernooi de “Final League”

Er wordt dit seizoen gespeeld in vier fasen, waarbij de vierde fase een afsluitend eindtoernooi is: de ‘Final League’. De Final League vindt plaats op 10 juni op verschillende locaties door heel Nederland. ING is hoofdsponsor van de Final League.

De KNVB heeft in 2021 onderzocht welke competitieopzet het beste zou aansluiten bij de speelsters in deze leeftijdscategorieën. Met alle inzichten uit het onderzoek zijn de MO13 t/m MO20 competities doorontwikkeld. Het vernieuwde competitieaanbod moet leiden tot:

  • Goede wedstrijden en competities met gelijkwaardige (en passende) tegenstanders;   
  • Hogere tevredenheid van de speelsters over de wedstrijden en competities;   
  • Het verlagen van de uitstroom in de leeftijdscategorieën MO13 tot en met MO20.

Vanuit de gezamenlijke doelstellingen van de KNVB en ING om het meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland te laten groeien, staat de speelster centraal in het verbeteren van de competities voor meiden. Eén van die behoeften is om minimaal één keer per jaar een toernooi te voetballen als onderdeel van de competitie. De Final League komt dus voort uit deze wens van speelsters en gaat in 2023 officieel van start. Ieder team dat deelneemt aan fase 3 sluit het seizoen af met een toernooi en zo krijgen de speelsters én het meidenvoetbal het podium dat ze verdienen.

Jouw vereniging als toernooilocatie
Op zaterdag 10 juni 2023 wordt op ongeveer 300 locaties door het hele land de eerste Final League georganiseerd, als onderdeel van de competitie. Alle teams die meedoen in de MO13 t/m MO20 competitie doen mee aan de Final League. Op basis van de ranglijst van de competitie spelen alle teams een toernooi met tegenstanders van vergelijkbaar niveau. Zo beleven alle teams samen een leuke toernooidag en een sportief hoogtepunt van het seizoen. De Final League keert jaarlijks terug. Om alle teams het seizoen af te laten sluiten met de Final League vragen we verenigingen om gastvereniging voor één of meerdere toernooien te worden op 10 juni a.s.

Dit seizoen wordt er voor het eerst gevoetbald volgens de vernieuwde competitieopzet voor de MO13 t/m MO20. Het kan voorkomen dat het in sommige situaties lastig is om fase 3 (voorjaar) helemaal uit te voetballen. De Final League zou dan ook nog ruimte geven om de eindrangschikking van de competitie te bepalen.

Bron: KNVB