Herindeling JO13 t/m JO19 hoofdklasse en 1e klasse

Wanneer kunnen teams wel en niet uitkomen op een hoger of lager niveau? Hieronder staat meer informatie over herindelingen in het fasenvoetbal JO13 t/m JO19 tussen de Hoofdklasse en de 1e klasse.

Na de 1e fase (herfstvakantie):

  • Voor een herindeling naar de Hoofdklasse vanuit de 1e klasse en vice versa hoeft geen verzoek te worden verstuurd naar de KNVB. Deze herindeling wordt gedaan op basis van de resultaten uit de fase en is ter beoordeling aan de competitieplanner.
  • Er vindt geen promotie plaats vanuit de Hoofdklasse naar de Divisie. De herindeling vindt plaats na de 2e fase (kerstvakantie) en 3e fase (eind mei).
  • Teams worden op basis van uitslagen heringedeeld, waarna mogelijk herindeling vanuit Hoofdklasse naar 1e klasse (categorie B) volgt.
  • Teams kunnen promoveren van de 1e klasse naar de Hoofdklasse. Teams die met dispensatiespelers uitkomen in de 1e klasse kunnen promoveren naar de Hoofdklasse. Ze zijn in het vervolg van het seizoen wel uitgesloten van promotie naar de Divisie, met uitzondering van biologische dispensatie.

Na de 2e fase (kerstvakantie):

  • Voor een herindeling naar de Hoofdklasse vanuit de 1e klasse en vice versa hoeft geen verzoek te worden verstuurd naar de KNVB. Deze herindeling wordt gedaan op basis van de resultaten uit de fase en is ter beoordeling aan de competitieplanner.
  • Er vindt herindeling plaats vanuit de Hoofdklasse naar de Divisie en vice versa. Het aantal poules in de Hoofdklasse wordt gevormd op basis van het aantal te verdelen plekken in de Divisie. Overige teams gaan naar de 1e klasse.
  • Teams in de 1e klasse kunnen promoveren naar de Hoofdklasse. Dit geldt ook voor teams met dispensatiespelers. Er komt geen vaste promotie/degradatieregeling. Het doel van het fasenvoetbal is om alle teams zoveel mogelijk op eigen niveau te laten voetballen. Daarom wordt herindeling bepaald op basis van alle resultaten en niet volgens een vaste regeling.
  • Hoofdklasseteams kunnen worden heringedeeld naar de 1e klasse.
  • Teams in de Hoofdklasse kunnen promoveren naar de Divisie. Dit geldt ook voor teams die in de 1e fase nog in de 1e klasse speelden. Teams met dispensatiespelers zijn uitgesloten van promotie naar de Divisie, met uitzondering van biologische dispensatie.

Bron: KNVB