Dit seizoen drie fasenvoetbal in juniorencompetities Zuid

Om het spelplezier te vergroten en de ontwikkeling van (jonge) voetballers te bevorderen start dit seizoen het drie fasenvoetbal in een groot deel van de juniorencompetities, waaronder in district Zuid. Het gaat om JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager. Dit is onder meer het resultaat van een succesvolle pilot bij de junioren, om meer gelijkwaardige competities te organiseren.

Voorheen speelden juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen: de zogenoemde najaars- en voorjaarsreeksen. Afgelopen seizoen werd er bij de junioren een pilot met fasenvoetbal gehouden. In vier verschillende districten (West I en West II en Zuid I en Zuid II) in de categorie B werd een aantal varianten van fasenvoetbal getest om zo tot meer gelijkwaardige competities te komen. Ook waren de reisafstanden in deze nieuwe opzet korter dan voorheen.

Op basis van een uitgebreid onderzoek blijkt nu dat fasenvoetbal een positieve impact heeft op de juniorencompetities. Welke?

  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op de gelijkwaardigheid van de competities.
  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op het verminderen van reisafstanden.
  • Junioren hechten veel waarde aan de gelijkwaardigheid van de competities, hierdoor wordt het spelplezier verhoogd.
  • Naast de wens om gelijkwaardige wedstrijden te spelen, hebben de junioren eveneens de wens om een iets langere reeks te spelen na de winterstop.

Drie fasen
Op basis van het onderzoek is gekozen voor een competitie die bestaat uit drie fasen.

  • Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie
  • Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie
  • Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop

Wat betekenen de wijzigingen voor verenigingen?
Verenigingen hebben, net als voorgaande seizoenen, teams ingeschreven voor de verschillende competities. Anders dan voorgaande jaren spelen alle voetballers mee in de bekercompetitie, die dient als de eerste fase. Herindeling vindt plaats op dezelfde momenten als bij het pupillenvoetbal, hier hoeft de vereniging geen actie voor te ondernemen. De Teamindex blijft ook in deze nieuwe opzet een rol spelen bij de indelingen.

We kunnen ons voorstellen dat deze wijzigingen de nodige vragen oproepen. Hieronder hebben we daarom antwoorden geformuleerd op een aantal veelvoorkomende vragen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom doet de KNVB dit?

Wij organiseren deze nieuwe competitievorm met het doel te komen tot gelijkwaardige wedstrijden. Gelijkwaardige wedstrijden vergroten het spelplezier en zijn goed voor de ontwikkeling van de spelers. Daarnaast beperken we met deze competitieopzet de reisafstanden. Deze twee factoren dragen bij aan het plezier in het voetbal, en zorgen er uiteindelijk voor dat jongeren langer blijven voetballen.

Waarom kiest de KNVB voor 3 fasen en niet 4 fasen zoals bij pupillenvoetbal?

Uit doelgroeponderzoek onder junioren blijkt dat zij naast het spelen van gelijkwaardige wedstrijden, het ook belangrijk vinden om een iets langere reeks te spelen. Door middel van een lange laatste fase (derde fase) kunnen we voldoen aan beide wensen.

Wat is de invloed van fasenvoetbal op het bekervoetbal?

Alle juniorenteams (Hoofdklasse en lager) doen dit seizoen mee aan het bekervoetbal. Dit is namelijk de eerste fase. Er wordt gespeeld in een poule van 6. Na de poulefase wordt het bekertoernooi vervolgd. De precieze uitvoering wordt binnenkort bekendgemaakt in het bekerbesluit.

Hoe ziet de competitie er dit seizoen uit?

De competitie ziet er dit seizoen voor junioren als volgt uit:

  • Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie
  • Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie
  • Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop

Gelden de wijzigingen juniorencompetitie ook voor de meiden-junioren?

Vanaf dit seizoen worden er in de competitieopzet bij de meiden-junioren ook veel wijzigingen aangebracht. Voor meer informatie over het nieuwe competitieaanbod MO13 t/m MO20 kun je deze pagina bekijken.

Blijft de Hoofdklasse dit seizoen onder de categorie A vallen?

Ja, de Hoofdklasse blijft categorie A. Er vinden geen wijzigingen plaats wat betreft (dispensatie)overschrijvingen en biologische dispensatie.

Wij winnen/verliezen elke week met grote cijfers, vindt er dan automatisch herindeling plaats?

Ja. Herindeling vindt dit seizoen plaats op dezelfde momenten als bij het pupillenvoetbal, hier hoeft de vereniging geen actie voor te ondernemen.

Wij willen tussentijds van de 1e klasse naar de Hoofdklasse of andersom: wij willen van de Hoofdklasse naar de 1e klasse, is dat mogelijk?

Dit kan bij uitslagen met grote cijfers. We maken binnenkort bekend wat dit betekent voor overschrijvingen die alleen goedgekeurd zijn voor categorie B en voor leeftijdsdispensatiespelers.

Bron: KNVB