Competitie-indelingen Categorie A seizoen 2022/’23 bekend

De indelingen in categorie A voor het seizoen 2022/’23 zijn vandaag gepubliceerd. Vanaf dit moment zijn de indelingen te zien op voetbal.nl, zowel op de website als in de app. In dit bericht zetten we een aantal belangrijke wijzigingen voor het seizoen 2022/’23 op een rij en communiceren we de belangrijkste data voor de start van het bekertoernooi en de competitie.

Wijziging in het aanbod van teams
Teams hebben afgelopen seizoen voor het eerst de mogelijkheid gehad om aan te geven of ze in het seizoen 2022/’23 horizontaal willen over stappen. Dit betekent dat teams konden overstappen van speeldag met behoud van speelniveau. In totaal hebben 53 teams gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Voor het seizoen 2022/’23 heeft het aanbod van teams op de zaterdag en de zondag als gevolg van het overstappen van speeldag een behoorlijke verschuiving ondergaan. Het aantal poules op de zaterdag alsook op de zondag wijkt daarom af ten opzichte van afgelopen seizoen. Daarnaast is het door het totaalaantal beschikbare teams, soms ook regionaal, niet meer vanzelfsprekend dat een poule bestaat uit 14 teams. Om te voorkomen dat er situaties ontstonden waarbij verenigingen, met name in de lagere klassen, werden geconfronteerd met verre reisafstanden is in voorkomende gevallen gekozen voor een kleiner aantal teams per poule.

Sportieve wensen en geografische indeling
Een sportieve en spannende competitieopzet staat voor de KNVB voorop bij de indelingen van de competities. Het uitgangspunt is om zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan de sportieve wensen van de verenigingen. Bij de competitie-indeling wordt naast het sportieve aspect ook gekeken naar de meest optimale geografische indeling voor de verenigingen. Hierbij streeft de KNVB ernaar om competities op te zetten met meer tegenstanders uit de omgeving, wat resulteert in meer derby’s, minder reisafstanden bij uitwedstrijden en meer toeschouwers bij de wedstrijden. Afhankelijk van het niveau en de verenigingen uitkomende op een bepaald niveau is dat helaas niet altijd mogelijk en kan een indeling voor een team ongunstiger uitvallen.

Belangrijke data start beker en competitie
De publicatie van het wedstrijdschema van categorie A (reguliere competitie) volgt op zaterdag 27 augustus 2022. Het seizoen 2022/’23 start voor de landelijke jeugdcompetities op 27/28 augustus met de 1e kwalificatieronde van de beker. De overige districtscompetities starten een week erna met de bekerpoule, op 3/4 september. De reguliere competitie begint voor de landelijke jeugd ook op 3/4 september en voor de overige districtscompetities op 24/25 september. Voor de bekendmaking van de indelingen en nummeringen van categorie B verwijzen we naar de belangrijke data start seizoen 2022/’23.

Bron: KNVB