Deze regels gelden tijdens de nacompetitie

De nacompetitie gaat op 7 juni van start. Verschillende teams strijden de komende periode voor lijfsbehoud of promotie. In deze beslissende wedstrijden is een aantal belangrijke regels van kracht die voor scheidsrechters, trainers, wedstrijdsecretarissen en de voetballers belangrijk zijn om te weten. In dit artikel zijn de regels die tijdens de komende nacompetitie gelden gebundeld.

SENIOREN CATEGORIE A (STANDAARD, VROUWEN EN RESERVE)

Verlenging en penalty’s
-Als een wedstrijd in een gelijkspel eindigt, wordt er meteen verlengd met 2 x 15 minuten.
-Als ook na verlenging de stand nog gelijk is, dan volgt een strafschoppenserie. Deze wordt afgewerkt volgens het reguliere systeem: Ploeg A begint, daarna volgt Ploeg B, waarna weer Ploeg A aan de beurt is, gevolgd door Ploeg B enz. Als de stand nog altijd gelijk is nadat beide ploegen vijf strafschoppen hebben genomen, gaat de reeks verder volgens het reguliere systeem, tot er een winnaar is.

Wisselen
-Is een standaardwedstrijd niet na de reguliere speeltijd beslist en moet er een verlenging worden gespeeld, hebben de teams de mogelijkheid om in die verlenging een vierde wisselmoment te gebruiken.
-Tijdens de reguliere speeltijd mogen er maximaal vijf spelers gewisseld worden, verdeeld over drie wisselmomenten (de rust is geen wisselmoment).
-In de verlenging mag een zesde speler, onder wie de doelverdediger, worden vervangen.
-Het is daarbij niet van belang of in de reguliere speeltijd of in de verlenging de derde wisselmogelijkheid al is gebruikt.
-Een speler die is gewisseld, mag niet meer aan de wedstrijd deelnemen.

Let op
Voor komend seizoen (22022/’23) is een aantal spelregelwijzigingen aangekondigd. Deze zijn niet van toepassing op lopende competities en dus ook niet op de nacompetitiewedstrijden en bekerfinales die nu worden gespeeld. In de nacompetitie en in de beker gelden dus gewoon de ‘oude’ regels.