Introductie fasenvoetbal in deel juniorencompetities vanaf seizoen 2022/’23

Om het spelplezier te vergroten en de ontwikkeling van (jonge) voetballers te bevorderen introduceert de KNVB vanaf het seizoen 2022/’23 het fasenvoetbal bij een groot deel van de juniorencompetities. In de JO13 t/m JO19 wordt er komend seizoen vanaf de hoofdklasse en lager in drie fases gespeeld. Dit is onder meer het resultaat van een succesvolle pilot bij de junioren, om meer gelijkwaardige competities te organiseren.

In de huidige opzet spelen de juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen: de zogenoemde najaars- en voorjaarsreeksen. Dit seizoen is bij de junioren een pilot met fasenvoetbal gestart. In vier verschillende districten (West I en West II en Zuid I en Zuid II) in de categorie B is een aantal varianten van fasenvoetbal getest om zo tot meer gelijkwaardige competities te komen. Ook zijn de reisafstanden in de nieuwe opzet korter dan voorheen.

Op basis van een uitgebreid onderzoek blijkt dat fasenvoetbal een positieve impact heeft op de juniorencompetities.

  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op de gelijkwaardigheid van de competities.
  • Fasenvoetbal heeft een positief effect op het verminderen van reisafstanden.
  • Junioren hechten veel waarde aan de gelijkwaardigheid van de competities, hierdoor wordt het spelplezier verhoogd.
  • Naast de wens om gelijkwaardige wedstrijden te spelen, hebben de junioren eveneens de wens om een iets langere reeks te spelen na de winterstop.

Op basis van het onderzoek is gekozen voor een competitie die bestaat uit 3 fasen.

  • Fase 1: bekervoetbal in een poule van 6 teams tot de herfstvakantie
  • Fase 2: reeks tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie
  • Fase 3: reeks na de kerstvakantie tot de zomerstop

Wat betekenen de wijzigingen voor verenigingen?
Verenigingen schrijven, net als voorgaande seizoenen, teams in voor de verschillende competities. Anders dan voorgaande jaren spelen alle voetballers mee in de bekercompetitie, die dient als de eerste fase. Herindeling vindt plaats op dezelfde momenten als bij het pupillenvoetbal, hier hoeft de vereniging geen actie voor te ondernemen. De Teamindex blijft ook in deze nieuwe opzet een rol spelen bij de indelingen.

Bron: KNVB