Het belang van juistheid op het wedstrijdformulier

Het wedstrijdformulier wordt al enige tijd digitaal ingevuld (mDWF). Hoewel het gebruik van het formulier steeds beter gaat, zien we dat de formulieren niet altijd nauwkeurig worden ingevuld. En dat is zonde, want de informatie die op het wedstrijdformulier wordt geplaatst, gebruiken wij om het voetbal nog beter en leuker te maken!

Wedstrijden worden leuker
In het najaar van 2019 is de KNVB in de districten Noord en Zuid II gestart met een pilot om de data van de wedstrijdformulieren te gebruiken ter verbetering van poule-indelingen. Met het gebruik van de zogenoemde ‘Teamindex’ proberen we de kwaliteit van teams in kaart te brengen. Via het mDWF weten we welke speler in welk team speelt en kennen we de eindstand.

Met deze data kunnen we teams beter op niveau indelen en spelen er vaker gelijkwaardige teams tegen elkaar. Hoe meer en secuurder deze data is, des te beter worden de indelingen. Gelijkwaardige wedstrijden zijn leuker voor iedereen in én buiten het veld.

Voor welke teams is het van toepassing?
Inmiddels is het mDWF voor alle leeftijdsgroepen beschikbaar en geldt deze invul-verplichting naast de senioren ook voor alle jeugdteams (in de leeftijdscategorie van Onder 8 tot en met Onder 12). Ook al worden er tot en met Onder 10 geen uitslagen en ranglijsten meer bijgehouden, met de data die verzameld wordt zorgen we er uiteindelijk voor dat poules en wedstrijden gelijkwaardiger worden.

De eerste resultaten vanuit de pilot zijn zeer positief en daarom zal er in de toekomst bij meer districten gebruik worden gemaakt van de informatie op het wedstrijdformulier. Daarom is het ontzettend belangrijk bij iedere wedstrijd de juiste gegevens op het wedstrijdformulier te vermelden, zodat dit de poule-indeling op termijn ten goede komt.

Maak het invullen nog gemakkelijker
Je vult het mDWF nog gemakkelijker in, als je gebruikmaakt van een vooraf ingevulde lijst van spelers. De wedstrijdsecretaris kan een team (bondsteam) voorafgaand aan het seizoen vullen, zodat bij alle te spelen wedstrijden een overzicht beschikbaar is van alle spelers. Zo hoef je niet alle spelers elke wedstrijddag handmatig in te vullen.

Voor de pupillen gebruik je het mDWF net iets anders. In het filmpje wordt uitgelegd waarom het mDWF voor pupillen er is en hoe je het invult.

Bron: KNVB https://www.knvb.nl/nieuws/assist-wedstrijdsecretarissen/assist-wedstrijdsecretarissen/58449/het-belang-van-juistheid-op