Pilot Fasen-voetbal bij junioren van start in seizoen 2021/’22

Sinds het seizoen 2020/’21 wordt er bij de pupillen (JO7 t/m JO12) gespeeld in 4 fases, 2 in het najaar en 2 in het voorjaar. Het doel hiervan is tot meer gelijkwaardige competities komen en de reisafstand te beperken. In het seizoen 2021/’22 start ook bij de junioren een pilot met fasen-voetbal. In de districten West I en West II en Zuid I en Zuid II vindt een aantal varianten van fasen-voetbal plaats.

Waar en bij wie gaat de pilot plaatsvinden?
De afgelopen seizoenen speelden de juniorenteams in de leeftijd van O13 t/m O19 in twee even lange reeksen; de zogenoemde na- en voorjaarsreeksen. Hierin troffen de teams elkaar telkenmale éénmaal. In het seizoen 2021/’22 gaan we bij de junioren (JO13 t/m JO19) in vier verschillende districten een aantal varianten van fasen-voetbal testen.

De pilot bij de junioren bestaat uit meerdere onderdelen. Om goed te kunnen testen welke hoeveelheid fasen het meest geschikt is voor welke leeftijdscategorie, gaan we meerdere varianten testen bij meerdere leeftijdsgroepen. In het district Zuid I gaat om de volgende groep:

  • Zuid l 4 fasen bij O13 (fase 1 is bekervoetbal)

Waarom doen we dit?
Wij organiseren deze pilots met het doel om kleinere poules te kunnen maken. Door kleinere poules te maken komen we sneller tot gelijkwaardige wedstrijden (wat goed is voor de ontwikkeling van jeugdspelers) en beperken we daarnaast de reisafstanden (we verwachten deze aanzienlijk te kunnen terugdringen). Deze twee factoren dragen bij aan het plezier in het voetbal, en zorgt er uiteindelijk voor dat jongeren langer blijven voetballen.

Teamindex
Om de amateurcompetities nog beter, gelijkwaardiger en spannender te maken wordt in een aantal competities al gewerkt met de zogenaamde ‘Teamindex’. Met de Teamindex wordt de speelsterkte van een team vastgesteld. Deze ‘teamsterkte’ vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. Het kan echter voorkomen dat de indeling nog niet optimaal is. Hierbij kan het meerfasen-model uitkomst bieden.

Tijdens en na afloop van het seizoen 2021/’22 worden de resultaten van de pilot geëvalueerd.

Bron: KNVB