KNVB Corona Nieuwsupdate

Vandaag, maandag 16 augustus, heeft de KNVB voetbalverenigingen een corona nieuwsupdate gestuurd. Onderstaand enkele delen uit de email:

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat het huidige pakket aan maatregelen wordt verlengd tot 20 september. Ook werd aangekondigd dat mogelijk per 20 september de 1,5 meter samenleving komt te vervallen. De komende weken moet duidelijk worden hoe dat exact uitwerkt voor het amateurvoetbal.

Het goede nieuws is dat er geen beperkende coronamaatregelen zijn aangekondigd die de start van de amateurcompetities in de weg staan. Na de mooie sportzomer kunnen we weer zelf aan de slag bij onze eigen club en de velden op. We willen iedereen succes wensen bij de voorbereidingen op het nieuwe seizoen en veel plezier bij de start van hopelijk een mooi en volledig voetbalseizoen!

Loslaten 1,5-meter samenleving na 20 september
Het kabinet heeft dus bekend gemaakt dat de 1,5-meter samenleving vanaf 20 september zeer waarschijnlijk komt te vervallen. Hierbij wordt in bepaalde sectoren, waaronder in de horeca en publiek bij sportwedstrijden, echter wel een grens aan het aantal personen gesteld, namelijk 75 personen. Vanaf die groepsgrootte wordt een test- of vaccinatiebewijs een verplichting.

De exacte uitwerking van die maatregelen is nog onduidelijk. Sportbeoefening valt in ieder geval buiten de maatregel. Dat houdt in dat betrokkenen die op het sportpark aanwezig moeten zijn in verband met sportbeoefening (spelers, begeleiders, scheidsrechters, enz.) niet meetellen binnen de 75 personen. Vanuit de KNVB vinden we dat de sportbeoefening en voetballen sowieso ten alle tijden toegankelijk moet zijn, omdat het een essentiële bijdrage levert aan de gezondheid van Nederland en je geen drempels wil opwerpen. Ook is de afgelopen maanden is gebleken dat voetballen in de buitenlucht veilig kan zonder test- of vaccinatiebewijs.

Als het gaat om het toelaten van toeschouwers, eventueel dus met een verplicht test- of vaccinatiebewijs, zijn we in overleg met NOC*NSF en de overheid om te bezien hoe de maatregelen uitgewerkt worden voor de amateursport.

Tuchtrechtelijke straffen blijven van toepassing
Let bij de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen (zowel beker als competitie) goed op openstaande straffen. De bestaande van de tuchtrechtelijke organen blijven namelijk van toepassing. In Sportlink is zichtbaar welke straffen er nog open staan, check dat dus even voor de eerste wedstrijden gespeeld worden.