Ondanks corona bijna evenveel teams aan de start van het nieuwe seizoen

Vanwege de coronamaatregelen konden amateurs acht tot negen maanden geen wedstrijden voetballen. Na deze periode viel te bezien of veel voetballers (definitief) waren uitgeweken naar andere vrijetijdsbestedingen en hun kicksen aan de wilgen hadden gehangen. Maar de inschrijvingen van de teams voor het seizoen 2021/’22 geven een indicatie dat dit niet het geval is.

Het aantal teams dat zich voor het komend seizoen heeft ingeschreven bedraagt namelijk 62.388. Dat is slechts 1,13% minder dan het aantal teams dat vorig seizoen van start ging (63.098). Richting de seizoenstart kunnen teams zich nog terugtrekken, maar de afgelopen jaren bleek juist het tegenovergestelde aan de orde. Zo kwamen er voorafgaand aan 2019/’20 en 2020/’21 nog respectievelijk 4.120 en 2.027 teams bij.

Gedurende de coronaperiode is het moeilijk om te zien of veel leden zijn gestopt met voetbal. In september betaalt men voor een heel seizoen contributie, waardoor er dus geen financiële prikkel is om tussentijds op te zeggen. Vandaar dat de inschrijvingen van de teams een eerste indicatie geven.

Instroom
Bij de pupillen lag de instroom op een gegeven moment 20% onder die van de afgelopen jaren, wat wel begrijpelijk was omdat er toch geen wedstrijden konden worden gespeeld. Met een campagne met Snelle en Oranje, de Oranjefestivals, ‘Schoolvoetbal in de klas’ en de Nationale Voetbaldag heeft de KNVB honderdduizenden kinderen en volwassenen (opnieuw) kennis laten maken met het voetbal. Ook de KNVB Regiocup, de jeugdwedstrijden aan het eind van het seizoen, speelde hierbij een rol. De instroom in mei en juni was dit jaar op het niveau van voor corona en lag zelfs ruim 16% boven de instroom in dezelfde periode vorig jaar.

“De vrijwilligers hebben een geweldige job geleverd door al die maanden het verenigingsleven toch zo goed mogelijk draaiende te houden. Nu de overheid het sein voor een normaal seizoen op groen heeft gezet, zien we in deze inschrijvingscijfers vooral terug dat men het amateurvoetbal heeft gemist. Er is zelfs een kans dat corona helemaal geen leden heeft gekost. De loyaliteit aan de club en het (vrienden)team blijkt groot, evenals de aantrekkingskracht om gezamenlijk in competitieverband wedstrijden te voetballen. Na maanden thuis te hebben gezeten, wil men weer gezamenlijk sporten en eropuit”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB.

De competities op het veld en in de zaal starten weer in augustus en september.

De KNVB heeft bijna 1,2 miljoen leden en zo’n 400.000 vrijwilligers zijn actief in het amateurvoetbal.

Bron: KNVB