MZC’11 VR2 – Emma VR1, reactie vanuit bestuur

In diverse media is dit weekend een scheidsrechter van onze vereniging beschuldigd van een racistische opmerking naar een speelster van SC Emma, tijdens de wedstrijd MZC’11 VR2 tegen de Dordrechtse Sportclub Emma VR1. Vanuit het MZC-bestuur is de volgende reactie gekomen op het betreffende incident:

De letterlijke woorden die de scheidsrechter heeft gezegd weten we uiteraard niet omdat we niet bij deze wedstrijd live aanwezig waren. We weten inmiddels wel na de verschillende partijen gehoord te hebben, dat het hele verhaal ernstig uit zijn verband gerukt is.
De aanleiding:
Een speelster van MZC maakte een overtreding op de aanvoerster van SC Emma. De scheidsrechter floot daar voor en gaf een vrije trap aan SC Emma. Speelsters van SC Emma, waaronder de aanvoerster, vonden blijkbaar dat de scheidsrechter meer moest doen dan alleen een vrije trap toekennen (gele kaart….. o.i.d.) en maakten dat duidelijk aan hem. Daarop reageerde de scheidsrechter in de trant van: “Moet ik haar (onze speelster!) dan het land uit sturen of zo?”
De aanvoerster van SC Emma (met een buitenlandse achtergrond) heeft dit blijkbaar geïnterpreteerd alsof hij suggereerde dat zij maar het land uit moest, of zoiets. Vervolgens ontstond daar veel commotie over, omdat bij hoog en bij laag wordt volgehouden dat de scheids zou hebben gezegd dat zij (de aanvoerster van SC Emma) maar terug moest gaan naar haar eigen land.
We begrijpen best dat opmerkingen die verwijzen naar “terug naar eigen land” heel gevoelig kunnen liggen. “Het land uit sturen” lijkt daar natuurlijk op.
Op die woorden is de aanvoerster van SC Emma aangeslagen. Vervolgens krijgt het verhaal op Twitter en in de pers een enorme lading. Er wordt gesproken over “racistische bejegening”……… Daarvan was totaal geen sprake. Er was hoogstens sprake van onhandige woordkeuze van deze scheidsrechter in dit tijdsgewricht, waarin de racismekaart snel getrokken wordt.
Na de wedstrijd is dit incident besproken met de betrokken partijen waar de scheidsrechter zijn excuses heeft gemaakt voor de ‘onhandige opmerking’ en maakte nogmaals heel duidelijk dat deze opmerking niet voor de speelster van Emma bedoeld was.
De leiding van Emma vond dit niet voldoende en waren een andere mening toegedaan.

Namens het bestuur van SV MZC’11,

Camiel van Tiggelhoven
Bestuurslid Technische zaken