KNVB Nieuwsupdate 4

Gisteren (vrijdag 9 oktober) is opnieuw een nieuws-update vanuit de KNVB aan de voetbalverenigingen verstuurd. Onderstaand enkele delen uit de email:

Het eerste speelweekend zonder publiek en met gesloten kantines is achter de rug. Een situatie die niemand graag ziet en moeilijk is uit te leggen. Maar in deze fase is de sport genoodzaakt de richtlijnen te volgen van het kabinet om het stijgende aantal coronabesmettingen in Nederland terug te brengen. Maar de kracht van voetbal bewijst zich gelukkig ook hier. Dat lieten de talloze filmpjes met blije voetballers de afgelopen weken wel zien. Namens al mijn collega’s bij de KNVB wil ik alle verenigingen en alle vrijwilligers complimenteren met de wijze waarop zij zich – wederom – hebben aangepast aan deze nieuwe realiteit. De manier waarop iedereen zich elke keer weer aanpast en zo snel schakelt om voetballers, van jong tot oud, de mogelijkheid te bieden om te kunnen blijven voetballen, verdient niets dan lof!

Richtlijnen gebruik kleedkamers
Door de coronamaatregelen is op een verantwoorde manier gebruikmaken van de kleedkamers voor veel verenigingen een uitdaging. Het blijft toegestaan om gebruik te maken van kleed- en doucheruimtes. Aan de thuisspelende vereniging wordt een dringend verzoek gedaan om – waar mogelijk binnen de geldende richtlijnen – minimaal een kleedruimte te faciliteren voor zowel de scheidsrechter als uitspelende vereniging. Mocht dit niet mogelijk zijn, informeer de tegenstander/scheidsrechter hier vooraf over. Wanneer het niet mogelijk blijkt om een kleedkamer beschikbaar te stellen is dit geen reden om een wedstrijd niet te spelen.

Vanwege de grote onderlinge verschillen tussen clubs betreffende het aantal kleedkamers, grootte van de kleedkamers en drukte op een wedstrijddag is het helaas onmogelijk één vaste richtlijn te bepalen voor alle clubs. Omdat de ene vereniging meer mogelijkheden heeft dan de ander adviseert de KNVB daarom zoveel mogelijk vast te houden aan de (door de KNVB opgemaakte) algemene adviezen en tips. Deze tips en adviezen kan iedere club vervolgens vertalen naar de situatie op het eigen sportcomplex.

Sociale veiligheid op sportaccommodaties
Doordat verenigingen nu minder druk bezocht zijn dan normaal gesproken zijn er een aantal controlemechanismen op het gebied van gedrag en sociale veiligheid anders dan anders. Het is daarom belangrijk dat je als vereniging hier aandacht voor hebt, zodat mogelijk grensoverschrijdend gedrag voorkomen wordt. Denk aan het 4-ogen principe, en hoe je ouders het vertrouwen geeft dat hun kinderen ook sociaal veilig zijn op jouw verenging. Ben als vereniging transparant in je manier van handelen en zorg dat dit thema ook in deze periode bij jouw club op de agenda blijft staan.

Aansluitend op het protocol ‘verantwoord sporten’ van NOC*NSF zijn er tips opgesteld om jou als verenigingen te helpen om sport ook in deze tijd ook op een sociaal veilige manier aan te bieden. Meer tips en informatie over dit onderwerp vind je hier.

Tot zover de nieuwsupdate. Blijf de komende tijd vooral ook onze speciale pagina www.knvb.nl/coronavirus in de gaten houden voor het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor het voetbal. En bekijk ook regelmatig onze corona-FAQ. Deze wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe vragen en informatie. En heb je ondersteuning nodig of wil je over bepaalde zaken wat meer uitleg, neemt dan contact op met je Verenigingsadviseur. Veel succes en plezier komend weekend bij de organisatie van de wedstrijden. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar laten we vooral blij zijn dat we voorlopig met elkaar kunnen blijven voetballen.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder Amateurvoetbal