‘Teamindex’ verder uitgebreid na succesvolle pilot

Na een succesvolle pilot heeft de KNVB ervoor gekozen om het gebruik van de ‘Teamindex’ dit seizoen verder uit te breiden. Zo zijn alle JO15- en JO17-competities in de B-categorie dit seizoen met behulp van de Teamindex ingedeeld.

In de districten Noord en Zuid wordt deze methode zelfs al gebruikt in alle B-categorie jeugdcompetities voor jongens van Onder 13 tot en met Onder 19. Met de Teamindex wordt de speelsterkte van teams vastgesteld en dit helpt bij het beter, gelijkwaardiger en eerlijker indelen van de amateurcompetities.

Minder grote verschillen in competities
Tijdens de pilot, die aan het begin van vorig seizoen (2019/’20) van start ging in de districten Noord (Jongens Onder 15) en Zuid II (Jongens Onder 15 en Onder 19), bewees de Teamindex zijn meerwaarde in het creëren van gelijkwaardigere en eerlijkere competities. Zo ging bij de Onder 19 het aantal uitslagen met een verschil van meer dan 7 doelpunten omlaag met 20,5%. Bij de Onder 15 was het resultaat van de nieuwe indeling nog zichtbaarder, hier gingen uitslagen met een verschil van meer dan 10 doelpunten omlaag met maar liefst 34,8%. Ook daalde het aantal kampioenen die een heel seizoen niet verloren van 45 naar 15. Dit is een daling van 58%.

Ook bestuurders van clubs die normaal gesproken belast waren met de competitie-indelingen van hun club waren positief over de Teamindex. Zo zegt Kees-Jan de Vries van VWC over hun JO15: “Het lijkt toch veel gelijkwaardiger dan in eerste instantie gedacht. Zoals het nu gaat kunnen we prima in de 2e klasse blijven.”

Arie Duinkerken (vv Corenos) zegt het volgende over de Teamindex van de JO15: “Ook wij zijn tot de conclusie gekomen dat we de uitdaging aan moeten gaan. We waren nu blij verrast hoe wij ons staande hielden tegen onze tegenstanders. Vooraf hadden we hier minder vertrouwen in, dat blijkt achteraf dus onterecht.”

Hoe komt de competitie-indeling tot stand met de Teamindex?
Bij de Teamindex wordt de sterkte van een team vastgesteld. Deze ‘teamsterkte’ vormt een nieuwe factor bij het indelen van de competities. De indeling gebeurt vervolgens aan de hand van vier stappen:

  1. Op basis van (historische) wedstrijdgegevens uit Sportlink wordt bepaald wat de relatieve sterkte van spelers is.
  2. Wanneer bekend is in welk teamspelers gaan spelen is het mogelijk een gemiddelde teamsterkte te bepalen.
  3. De teamsterkte wordt toegevoegd aan het huidige indelingsproces samen met de bestaande indelingsfactoren zoals reisafstand en clubvoorkeuren.
  4. Teams worden, mede op basis van hun ‘teamsterkte’, ingedeeld waardoor er meer gelijkwaardige wedstrijden en competities ontstaan.

Ontwikkeling ‘Teamindex’
De Teamindex is ontstaan vanuit de samenwerking tussen SciSports, Sportlink en KNVB. De aankomende seizoenen wordt er verder gewerkt aan de ontwikkeling van de index. De Teamindex moet er uiteindelijk voor zorgen dat er meer gelijkwaardige en spannende competities ontstaan en dit moet weer leiden tot nog meer voetbalplezier voor alle amateurvoetballers.

Bron: KNVB