Nieuws-update KNVB (9)

Vandaag, woensdag 15 juli, ontvingen voetbalverenigingen een laatste, op het coronanieuws gerichte, update. Want nu het coronavirus steeds meer onder controle lijkt te komen, stopt de KNVB met deze specifieke nieuwsupdate.

In de laatste nieuwsupdate staat de KNVB nog een keer stil bij de start van het nieuwe seizoen en licht onder andere kort enkele (steun)maatregelen toe die recent bekend zijn gemaakt.

Onderstaand enkele delen uit de ontvangen email:

Competitie-indelingen en speeldagenkalender seizoen 2020/’21
De afgelopen weken zijn de competitieleiders druk bezig geweest met het vormgeven van de competities voor het nieuwe seizoen. Alleen de speeldagenkalenders van de landelijke 2de divisie, 3de divisie en hoofdklasse en de divisie 1 en 2 van de onder 21 zijn aangepast. Alle overige competities spelen volgens de reguliere speeldagenkalenders.

Coronaprotocollen voor amateurverenigingen
Bij het veilig organiseren van trainingen en wedstrijden blijven ook de komende periode de coronaprotocollen leidend. De afgelopen periode hebben we diverse protocollen voor verschillende functies en locaties gepubliceerd op onze website en deze ook geüpdatet (klik hier). Blijf regelmatig deze pagina in de gaten houden om altijd op de hoogte te zijn van de laatste versies van de geldende protocollen.

Kleed – en doucheruimte 18+
Het naleven van de 1,5 meter-regel voor spelers van 18 jaar en ouder binnen de kleed- en doucheruimtes blijkt een uitdaging voor veel verenigingen. Daarom hierbij een paar eenvoudige tips hoe hiermee om te gaan:

  1. Probeer zoveel mogelijk de wedstrijden te spreiden over de speeldagen (zie bericht hieronder).
  2. Gebruik ook alternatieve momenten om te trainen zoals de woensdagmiddag voor de pupillen en vrijdagavond voor jeugd/senioren.
  3. Maak binnen het team afspraken over het aantal spelers dat voor- en na afloop van de wedstrijd tegelijk gebruik maakt van de douche- kleedruimte.
  4. Indien mogelijk; maak voor één elftal gebruik van meerdere kleedkamers.
  5. Houd rekening met meer tijd voor het omkleden zodat de wedstrijd op tijd kan beginnen.
  6. Kom indien mogelijk omgekleed naar de sportaccommodatie (dit kan zeker gelden voor de pupillen en de overige thuisspelende teams).

Spreiding wedstrijden
We willen natuurlijk allemaal dat we de druk op het gebruik van de kleed- en doucheruimte, maar ook de kantine, zoveel mogelijk spreiden zodat we de 1,5 meter-regel na kunnen leven. We vragen dan ook aan jullie om zoveel mogelijk medewerking te verlenen bij verzoeken van andere clubs om wedstrijden te verplaatsen. We hebben de komende tijd elkaars hulp hard nodig om te kunnen blijven voetballen.

Ook als KNVB denken we, binnen de bestaande mogelijkheden, met jullie mee hoe we dit het beste voor elkaar kunnen krijgen en hoe we clubs hierin het beste kunnen faciliteren. Klik hier voor meer informatie over het verplaatsen van wedstrijden en de ondersteuning vanuit de KNVB.

Meer wisselspelers toegestaan in beker
Vanwege de lange periode dat voetballers niet hebben kunnen spelen, hebben we de regelgeving voor het aantal wisselspelers dat is toegestaan in de bekercompetitie voor een aantal categorieën aangepast voor het seizoen 2020/’21:

Standaardvoetbal (AV): 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)

Vrouwenvoetbal Eredivisie t/m 3 klasse: 5 wisselspelers in plaats van 3 wisselspelers (3 wisselmomenten)

Om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt geldt dat er per wedstrijd ten hoogste 3 momenten zijn om deze (maximaal) 5 wissels toe te passen. Een eenmaal gewisselde speler mag niet meer aan de wedstrijd deelnemen.

Regionale KNVB-aftrapbijeenkomsten
In de eerste maanden van ieder seizoen organiseert de KNVB altijd regionale aftrapbijeenkomsten voor bestuurders, wedstrijdsecretarissen, scheidsrechterscoördinatoren en hoofden opleiding/jeugdcoördinatoren van zowel veld- als zaalvoetbalverenigingen. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel de vrijwilligers die recent gestart zijn, als voor de vrijwilligers die zich al geruime tijd inzetten voor hun club. Tijdens deze bijeenkomsten organiseren we workshops voor verschillende vrijwilligersfuncties om zo het optimale uit de vrijwilligersrol te halen. Met het abrupt afgebroken vorige seizoen achter ons, zijn deze bijeenkomsten een mooie gelegenheid om weer met clubs en vrijwilligers uit de regio in contact te komen en gezamenlijk vooruit te kijken. Via www.knvb.nl/aftrapbijeenkomsten is het vanaf nu mogelijk je in te schrijven voor een van de regionale bijeenkomsten.