Nieuws-update vanuit KNVB

De KNVB heeft gisteren, dinsdag 28 april, opnieuw een nieuws-update aan de verenigingen verstuurd. In deze nieuws-update komen onder andere de maatregelen rondom het sporten in groepsverband bij de jeugd aan de orde, maar wordt ook al voorzichtig vooruit gekeken naar volgend seizoen.

Agendapunten in deze update zijn:

  • Protocollen en richtlijnen opstarten jeugdvoetbal
  • Noodwet digitale besluitvorming van kracht
  • 15 mei deadline verzoek hoger/lager indelen categorie A
  • Start teaminschrijvingen seizoen 2020/’21
  • Contact KNVB Verenigingsadviseurs en gemeenten
  • Landelijk G-voetbaltoernooi Barendrecht afgelast

Onderstaand enkele delen uit de email:

Protocollen en richtlijnen opstarten jeugdvoetbal
Vorige week deelden we met jullie het algemene sportprotocol van NOC*NSF voor verenigingen waarin praktische regels staan om veilig en verantwoord georganiseerd te kunnen sporten in de toegestane leeftijdscategorieën. De afgelopen dagen hebben wij op basis hiervan een ‘vertaalslag’ gemaakt voor het voetbal.

Toegestane leeftijdscategorieën
De door de overheid opgestelde leeftijdscategorieën brengen voor het voetbal ook direct enkele obstakels met zich mee aangezien spelers binnen één team niet altijd dezelfde leeftijd hebben. De categorie t/m 12 jaar die is vastgesteld door de overheid valt in het voetbal grotendeels samen met de O13-leeftijdscategorie. Kinderen die normaal meespelen bij de O13 en nu al 13 jaar zijn mogen helaas niet meedoen met de trainingen van deze leeftijdscategorie. Wel mogen zij aansluiten bij de trainingen voor de leeftijdsgroep 13 t/m 18 jaar (O14 t/m O19). Ditzelfde geldt voor spelers van 19 jaar die uitkomen in deze leeftijdscategorie. Zij kunnen alleen de thuistrainingen volgen die de KNVB o.a. aanbiedt via www.knvb.nl/voetbalfit. Uiteraard snappen we heel goed dat dit besluit vervelend is omdat de teams hierdoor niet meer compleet zijn, maar we moeten ons houden aan de leeftijdsgrenzen die door het RIVM zijn vastgesteld.

Veilige voetbalvormen
Om clubs en trainers op gang te helpen met het voorzichtig opstarten van de trainingen hebben we per toegestane leeftijdscategorie speciale trainingsvormen, tips voor trainers en ‘voetbalprotocollen’ opgesteld voor zowel spelers, trainers en ouders. Veel gestelde vragen die we de afgelopen dagen ontvingen van clubs hebben we daarnaast gebundeld in een speciale FAQ over het opstarten van het jeugdvoetbal. Al deze informatie is te vinden op onze online trainingsomgeving ‘Rinus’.

15 mei deadline verzoek hoger/lager indelen categorie A
Om zo snel mogelijk een goed overzicht te krijgen van de competitie-indelingen in de categorie A van volgend seizoen is besloten de deadline voor verzoeken om in een hogere/lagere klasse uit te komen naar voren te halen. Alle verenigingen die een wens hebben met betrekking tot het speelniveau van een team in de categorie A vragen we om dit uiterlijk 15 mei door te geven in plaats van de eerder gecommuniceerde 1 juni. Verenigingen die geen verzoek doen worden komend seizoen ingedeeld op hetzelfde niveau waarop zij dit seizoen al uitkwamen.

Voor de duidelijkheid; het gaat hierbij om het opvullen van vrijgekomen plaatsen in een hogere/lagere klasse als gevolg van terugtrekkingen, fusies, wijzigen van speeldagen, etc. Verenigingen die een verzoek indienen kunnen we dus niet op voorhand een plek garanderen.

Teaminschrijvingen seizoen 2020/’21
Van 1 t/m 17 juni openen de reguliere teaminschrijvingen voor het veldvoetbal voor het seizoen 2020/’21. Net als ieder seizoen geldt voor de categorie B een vrije inschrijving. Gebruik deze fase van het seizoen dan ook om – binnen de bestaande maatregelen – een beeld te krijgen van de teams voor het volgende seizoen en het niveau waarop zij moeten uitkomen.

Contact KNVB Verenigingsadviseurs en gemeenten
De KNVB Verenigingsadviseurs staan momenteel in contact met de gemeentelijke overheden om te adviseren over het weer organiseren van voetbalactiviteiten. Vanzelfsprekend zijn zij hierin jouw voetbalvereniging van dienst. Ook organiseren de Verenigingsadviseurs door het gehele land digitale bijeenkomsten, in lijn met de bijeenkomsten die normaal gesproken fysiek hadden plaatsgevonden.