Interview met…Edwin Kriens

 1. Bij welke clubs heb je gevoetbald en bij welke ben je trainer geweest?
  Ik heb bij DFS uit Burgh Haamstede gevoetbald. Deze clubs heb ik getraind: ZSC’62-DFS-GPC Vlissingen-Oostkapelle-VCK-Bruse Boys- WHS-MZC’11
 2. Welke Nederlandse club is je favoriet en waarom?
  Ajax vanwege hun filosofie. Het opleiden van talenten van Johan Cruijf tot Frenkie de Jong en vele anderen!
 3. Wat zijn de grootste/opvallendste verschillen tussen de tweede en de eerste klasse? Kan MZC met de huidige selectie in de toekomst een keer slagen in de 1e klasse?
  Grote verschil is handelingssnelheid en kwaliteit van spelers. Met de huidige selectie gaat dit niet lukken omdat wij kwalitatief een te krappe selectie hebben.
 4. Wat zijn de mooiste onderdelen in het trainersvak voor jou en welke de minst leuke onderdelen en waarom?
  Samen met het team naar een bepaalde doelstelling werken, een team beter maken in het algemeen. Minst onderdeel is mensen teleur stellen. Je wilt het iedereen naar zijn zin maken maar dit is niet altijd mogelijk.
 5. Wie is jouw favoriete Nederlandse speler?
  Frenkie de Jong, bijna een complete voetballer, sterk aanvallend schuwt het verdedigende werk niet, scorend vermogen mag wat meer zijn. Zit een goede kop op.
 6. Welke wedstrijd is de meest gedenkwaardige in je voetbalcarrière geweest en welke in je trainerscarrière tot nu toe en waarom?
  Wedstrijd waarin ik als 16 jarige mijn debuut maakt in het eerste van DFS. De wedstrijd Schelluinen- GPC Vlissingen in de eerste klasse. Was toen trainer van GPC . De wedstrijd liep uit in een knok partij met veel angstige momenten. Spelers van Schelluinen hadden wel heel grote pupillen…….Moesten onder politie begeleiding van het sportpark af.
 7. Van welke trainer heb je het meest geleerd op technisch, tactisch en menselijk gebied?
  Ik heb niet zo veel trainers gehad. Van iedere trainer neem je wel wat mee. Nico Kind vond ik op gebied van plezier en beleving een goede trainer.
 8. Welke capaciteiten behoort een goede trainer volgens jou te bezitten, hoe ziet de ideale trainer er uit?
  Ik vind dat je als trainer wel het spel moet kunnen lezen en van daar uit je oefenstof aanpassen. Een ideale trainer bestaat er volgens mij niet. Je hebt met zoveel diverse karakters en mensen te maken. Lijkt mij onmogelijk om voor een ieder de ideale trainer te zijn.
 9. Hoe ziet jouw ideale trainingsweek er uit?
  Mijn ideale trainingsweek is maandag training maken voor dinsdag. Dinsdag trainen, woensdag training maken voor donderdag. Donderdag trainen, vrijdag wedstrijdplan voor zaterdag maken. Zondag evalueren enz…..
 10. Heb je een bepaald ritueel/bijgeloof voor een wedstrijd en zo ja welke?
  Ik heb geen ritueel / bijgeloof. Kijk wel vaak naar scorenboard waar mijn vader vaak onder stond om te kijken naar de wedstrijd. Helaas is hij er niet meer.
 11. Wat is jouw favoriete onderdeel tijdens een training?
  Ik heb niet speciaal een favoriete onderdeel. Vind de training vanaf de Warming-up tot de eindvorm uitdagend.
 12. Welke zijn jouw sterke punten als trainer?
  Wat mijn sterke punten zijn als trainer laat ik aan andere over om dit te beoordelen.
 13. Waaraan voldoet het ideale uitgebalanceerde voetbalteam/kampioenenteam? Welke voorwaarden? En heb al eens met zo’n team getraind en gecoacht?
  Het ideale team is moeilijk te zeggen, ik ben wel van mening als je iets wil bereiken het ook echt een team moet zijn met dezelfde doelstelling. Wil niet zeggen dat je allemaal ideale schoonzonen moet zijn, het zijn vaak de dwarsliggers die het spoor recht houden…..Ik heb wel eens zo’n team getraind. Bij mijn aanstelling bij GPC vlissingen had ik met zo’n mix te maken. Bij het eerste groepsgesprek voor het seizoen begon vertelde de spelers mij dat ze maar één ding wilde en dat is kampioen worden, zo geschiede……heel bijzonder.
 14. Hoe verklaar/analyseer je zo’n wedstrijd van MZC tegen bijvoorbeeld Yerseke zaterdag 30 november?
  Dit heeft te maken met het jonge team. Het is nog niet constant genoeg om wedstrijden naar je hand te zetten. In de wedstrijd tegen Yerseke speelde we een ander systeem, achteraf gezien was dit geen goede zet geweest van mij. De rode kaart in de 30e minuut bij een hielp hier ook niet bij.
 15. Wat is de grootste teleurstelling/tegenslag in je voetbalcarrière geweest en welke in je trainerscarrière?
  De grootste teleurstelling als voetballer is dat ik al op mijn 26e jaar moest stoppen door een chronische rug blessure. In mijn trainerscarriére ben ik gedegradeerd met DFS na één jaar uit de tweede klasse. Degraderen is nooit leuk!
 16. Wat geeft de meeste voldoening voor, tijdens en na een wedstrijd en waarom?
  Ik kan niet precies zeggen wat de meeste voldoening geef, na de wedstrijd als je hebt gewonnen geeft altijd een voldoening. Maar een hele goede wedstrijd voetballen en gelijk spelen tegen een kwalitatief beter team geeft ook voldoening. Voor de wedstrijd met de staf en spelers een wedstrijdplan bespreken en een dialoog in de kleedkamer creeren geeft ook voldoening.
 17. Wat was je mooiste doelpunt, wanneer en hoe scoorde je?
  Ik zou het niet precies meer weten, ik scoorde niet zo veel.
 18. Wat is de “houdbaarheidsdatum” van een trainer? Heeft een speler na 2 à 3 jaar een nieuwe prikkel nodig? Is Arsene Wenger bij Arsenal een grote uitzondering?
  Naar mijn mening bestaat er geen houdbaarheidsdatum voor een trainer. Als er veel verloop van spelers is in de selectie kan je het lang volhouden. Een trainer moet passen in de cultuur van de club Arsene Wenger was zo’n trainer. De trainer van Hellevoetsluis is daar al 10 jaar trainer dat is heel bijzonder.
 19. Hoe belangrijk is de klik tussen speler(s) en trainer?
  Ik heb niks met de zogenaamde klik. Het gevoel is bepalend en die is voor een ieder anders en toch kan je dan ook met elkaar functioneren.
 20. Hoe groot/klein is de invloed van de trainer op het resultaat van een wedstrijd?
  De invloed kan bepalend zijn voor een wedstrijd zowel in negatieve zin als positief. Maar het meeste ben je afhankelijk van de spelers in het veld.
 21. Het belang van voeding: hoe is de aandacht hiervoor bij Tweedeklasser MZC’11?
  Ik vind persoonlijk voeding zeer belangrijk omdat je daar je energie uit kan halen, maar ook je herstel na een wedstijd. Bij MZC’11 wordt hier weinig aandacht aan besteed. Wij verwachten van de spelers dat ze dit zelf in acht nemen. Het is wel een punt van aandacht, een broodje bal voor de wedstrijd kan echt niet!
 22. Horen de beste trainers bij een voetbalclub bij de jeugd te werken en waarom?
  Goede trainers voor de standaard teams bij de jeugd is essentieel voor hun ontwikkeling. Zij moeten didactisch goed onderlegd zijn. Ook op sociaal vlak moeten ze kwaliteiten hebben.
 23. Hoeveel systemen moet een elftal beheersen om tegenstanders te kunnen verrassen?
  Het gaat niet zozeer om systemen beheersen vind ik. Wanneer je vanuit een bepaald systeem voetbalt en je breng daar een nuance aan toe om een tegenstander te verassen kan dat ook vanuit de organisatie die je gewend bent vanuit het vertrouwde systeem.
 24. Wie is voor jou het grote voorbeeld onder de trainers in de wereld?
  Ik heb geen specifiek voorbeeld, Van Gaal is tactisch zeer sterk, Hiddink is een people manager en Advocaat brengt veel beleving bij de spelers. Alle drie hebben ze specifieke kwaliteiten waar ik van hou.
 25. Wie is voor jou de beste trainer/coach op dit moment in Nederland?
  Dit is lastig om te zeggen Erik ten Hag doet het goed bij Ajax maar heeft ook heel veel goede voetballers tot beschikking. Dick Lukkien doet het ontzettend goed met Emmen, met beperkte middelen staat hij 14e van de 18 ploegen. En wat te zeggen van Adrie Koster met Willem II staat hij 4e.
 26. Zijn er nog nieuwe uitvindingen in het voetbal of is alles in de loop der jaren al wel eens uitgevonden?
  Ik denk dat in het voetbal nog steeds dingen gaan veranderen in de loop der jaren.
 27. Wie is de beste Nederlandse trainer/coach in de geschiedenis van het voetbal geweest?
  Als je naar de statistieken kijk is dit Louis van Gaal.
 28. Wanneer is een trainer/coach op zijn top?
  Dat is niet te zeggen je valt en staat met resultaten .
 29. Hoe komt het toch dat je in een wedstrijd zo weinig ziet dat een buitenspeler de achterlijn haalt en een strakke voorzet op de spitsen geeft waaruit gescoord wordt?
  Dit heeft te maken met de kwaliteit van een speler, tegenwoordig zijn de verdedigers ook sterker en sneller geworden. In het huidige voetbal word er vaak de ‘vroege’ voorzet gegeven tussen de keeper en laatste linie. Deze voorzet is moeilijker te verdedigen.
 30. Wat is je doelstelling als trainer/coach, hoe ver wil je reiken in deze bijzondere wereld?
  Mijn doelstelling is het individu beter maken en zo ook het team beter maken. Ik zie wel tot waar dit toe reikt.
 31. Wat is je favoriete buitenlandse club en waarom?
  Barcelona, ik bewonder hun manier van voetballen.
 32. Welke ondergrond heeft jouw voorkeur: natuurgras of kunstgras? En waarom?
  Lichte voorkeur voor kunstgras. omdat je altijd kan trainen en op een vlakke ondergrond lopen de oefenvormen beter en sneller. Nadeel is dat de blockteckels en slidings bijna niet meer voorkomen.
 33. Wie is je favoriete buitenlandse speler en waarom?
  Lionel Messi, het is zo mooi om te zien met wat voor gemak hij alles doet.
 34. Hoe belangrijk is de intelligentie van een speler? Bestaat er zoiets als voetbalintelligentie? Voetbalgogme?
  Het is belangrijk dat je wel wat voetbalgogme in je bezit hebt als speler dit maakt het iets makkelijker.
 35. Wat is voor jou het mooiste voetbalstadion in Nederland, in Europa en in de wereld?
  Ik heb geen voorkeur.
 36. Hoort iedere jeugdspeler volgens de “Wiel Coerver” methode te trainen en waarom?
  Wiel Coerver oefeningen moeten zeker worden gebruikt in de jeugd. Techniek is de basis voor iedere speler. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.
 37. Welke klassering haalt jouw team deze competitie? Is er een doelstelling bepaald?
  Ik hoop in het linker rijtje. In de winterstop gaan we evalueren en over de doelstellingen praten.