Zorg vóór 1 november voor een correcte spelerspasfoto

Tot 1 november is het nog mogelijk zelf de spelerspasfoto op de digitale spelerspas te wijzigen via de Wedstrijdzaken-app of Voetbal.nl-app.

Sinds de invoering van het mobiele digitale wedstrijdformulier (mDWF) in het amateurvoetbal is er een digitale spelerspas. Zodra een speler op het wedstrijdformulier is gezet, wordt de digitale pas zichtbaar voor de scheidsrechter.

De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

De verplichting tot het tonen van een geldige spelerspas geldt voor alle wedstrijden in het veldvoetbal in de volgende categorieën:

  • Mannen senioren
  • Vrouwen senioren
  • JO13/MO13 t/m JO19/MO19

Tot 1 november kunnen leden zelf hun spelerspasfoto wijzigen via de Voetbal.nl-app of de Wedstrijdzaken-app. Een teammanager kan via de Wedstrijdzaken-app de foto’s van alle teamleden wijzigen. Tot 1 november kan ook de ledenadministrateur de foto’s wijzigen. Voor leden die nog geen spelerspasfoto op de digitale spelerspas hebben, is het altijd mogelijk om een foto in te stellen, dus ook na 1 november.

Maar wat is nu een correcte (en herkenbare) pasfoto voor op je spelerspas?

Want dit loopt nog al eens mis. Veelvuldig worden “kiekjes” gebruikt die niet door kunnen gaan voor een PASfoto, maar waar een speler volledig geportretteerd op staat afgebeeld. Daarnaast zijn gebruik van petjes, zonnebrillen etc. niet wenselijk voor de spelerspas.

Het hoeft niet een officiële pasfoto te zijn, belangrijk is wel dat in alle redelijkheid verwacht kan worden dat de scheidsrechter het een goedgelijkende foto vindt. Geen zijaanzichten, geen gezichten van te grote afstand en… geen petjes of zonnebrillen. En zorg voor een foto met voldoende contrast. Neem niet het risico dat de scheidsrechter je identiteit niet kan vaststellen.

Het bestand van de foto moet van het formaat JPG, GIF of PNG zijn. Om de kwaliteit van de foto’s te behouden, adviseren wij om te kiezen voor foto’s die kleiner zijn dan twee megapixel (1600×1200 px).