Voetballen bij warm weer
Voetballen bij hoge temperaturen kan gevaarlijk zijn, maar er zijn manieren om deze gevaren tot een minimum te beperken. Dus heb je een wedstrijd, of ga je trainen? Bereid je dan voor.
“Het is uiteraard belangrijk om goed te blijven drinken, ook vóór de training of wedstrijd al”, vertelt KNVB-arts Edwin Goedhart. “Bij hoge temperaturen transpireer je tijdens het sporten veel en het is zaak dat je dit vochtverlies weer aanvult. Daarnaast zorgt extra drinken voor verkoeling van het lichaam.”
Risico op verhitting
Volgens de arts is het belangrijk dat voetballers de komende dagen trainen of een wedstrijd spelen opletten dat ze niet oververhit raken. “Bij warm weer is het risico op verhitting extra hoog. Zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. Het is voor het lichaam dan veel moeilijker om de warmte af te voeren. Als dit niet goed gebeurt loopt de lichaamstemperatuur op en dit kan leiden tot het uitvallen van bepaalde hersenfuncties. Je krijgt bijvoorbeeld coördinatieproblemen of hebt moeite om je te concentreren.”
In de kantine is het slim om de alcoholische versnapering te laten staan. “Omdat het vocht aan het lichaam onttrekt, werkt alcohol eigenlijk alleen maar versterkend.” Voor voetballers die na de wedstrijd toch graag een biertje willen drinken is het dan ook raadzaam om daarnaast aan de bar ook een glas water te bestellen.
De tips van KNVB-arts Goedhart op een rijtje:
- Blijf goed drinken, zowel voor als na de wedstrijd of training
- Las tijdens de wedstrijd/training extra drinkpauzes in
- Houd kleedkamers koel
- Kies lichte, luchtige kleding
- Kort de warming-up in
- Ga na afloop koud afdouchen
- Laat alcoholische versnaperingen staan
Bron: KNVB