Spelregelwijzigingen seizoen 2019-2020

De voetbalsport is aardig in ontwikkeling de afgelopen jaren, zo hebben we bij het profvoetbal bijvoorbeeld te maken gekregen met de VAR en de extra wissel bij verlengingen. Maar ook in het amateurvoetbal worden er jaarlijks enkele regels veranderd of verfijnd. Vanaf deze zomer zijn er 4 wijzigingen van toepassing, die in maart 2019 door de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) tijdens een bijeenkomst in het Schotse Aberdeen zijn overeengekomen.

  1. Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen;
  2. Het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur (= 3 of meer personen) van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn;
  3. Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant: hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant. Let wel, dit betreft alleen aangaande de aanvallende partij;
  4. Bij het nemen van een doeltrap is het voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

Voor een uitgebreide versie van de spelregelwijzigingen verwijzen wij je naar de bijlage vanuit de KNVB Spelregeldocumenten