Algehele afgelasting, maar wij hebben kunstgras!

 

Het winterweer zorgt ervoor dat er zaterdag een algehele afgelasting geldt voor de districten Noord, Oost, Zuid I en II en West I en II. Door het winterweer zijn normale grasvelden al snel onbespeelbaar, en dus kunnen wedstrijden op deze velden niet doorgaan. Maar MZC’11 beschikt (ook) over een kunstgrasveld, en daarvoor stelt de KNVB andere regels. Wanneer wordt besloten dat hierop niet mag worden gespeeld?

In onze zoektocht naar het antwoord kwamen we uit op de site van de KNVB en die stellen dat het vooral afhangt van het type winterweer. Wij lopen de verschillende typen even langs en de gevolgen die het heeft op de bespeelbaarheid van een kunstgrasveld.

Vorst

Bij alleen (droge) vorst is er in principe weinig aan de hand. Het meest gebruikte kunstgras is gemaakt van Polyethyleenvezel en kan goed tegen vorst. Voor de rubberen korrels geldt hetzelfde. Het enige wat er kan gebeuren is dat het veld wat harder wordt, omdat het materiaal door de vorst stugger wordt. De meest moderne kunststofkorrels (TPE) veranderen zelfs onder zeer koude weersomstandigheden nauwelijks. Een bevroren kunstgrasveld is dus misschien iets harder, maar in ieder geval vele malen vlakker dan een natuurlijk speel- trainingsveld.

Rijp

Wanneer de luchtvochtigheid hoger is en de waterdamp uit de lucht neerslaat en aan het gras vriest ontstaat er een witte aanslag. Dit wordt rijp genoemd. Wederom vormt het geen gevaar voor het kunstgras, maar het veld wordt mogelijk wel gladder. Rijp ontdooit wel relatief snel en is ook met sleepnetten te verwijderen. Afgelasting door rijp lijkt dus vrij onwaarschijnlijk.

IJzel

IJzel is regen die bevriest wanneer het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er kan zich een ijslaagje vormen en hierdoor wordt het veld glad. Het duurt normaliter enkele uren voordat ijzel ontdooit, maar soms duurt het ook veel langer. IJzel kan wel tot afgelastingen leiden, omdat de kans op uitglijden tot gevaarlijke situaties zorgt.

Sneeuw

Sneeuw is voor het product kunstgras in principe geen probleem. Bespelen van een licht besneeuwd veld vormt voor het kunstgras dan ook geen risico, mogelijk wel voor de sporter omdat het glad kan worden. Toch is het raadzaam om behoorlijk besneeuwde velden niet te bespelen. Het bespelen van een besneeuwd veld vergroot de kans dat de sneeuw in de mat en rubber wordt getrapt. Wanneer de temperatuur dan iets stijgt en vervolgens weer zakt vormt zich een ijslaag.

Sneeuwruimen en strooien?

Sneeuwruimen met sneeuwscheppen en andere apparatuur wordt afgeraden. Het kan schade toebrengen aan de kunstgrasmat. Daarbij loop je de kans dat er veel korrel mee wordt geschoven, waardoor je die later weer moet gaan aanvullen. Vorst bestrijden met zout of pekel wordt ook afgeraden. Tijdens het dooien komt het zout in de bodem en mogelijk in het grondwater, wat niet goed is voor het milieu. Nog belangrijker om het niet te gebruiken zijn de voorschriften van veel kunstgrasleveranciers. Mocht u door het strooien van zout of andere chemische middelen problemen met de mat krijgen dan vervalt mogelijk de garantie. Sneeuwruimen met sneeuwblazers of met handkracht verwijderen heeft de voorkeur maar is bij grote hoeveelheden zeer bewerkelijk.

Maar wat betekent dat nu voor zaterdag 26 Januari?

Met man en macht zal er geprobeerd worden het kunstgrasveld sneeuwvrij te krijgen, en zaterdag een aantal oefenwedstrijden te laten plaatsvinden. Verder is het afwachten wat het weer gaat doen. En mocht spelen op het kunstgras morgen onverantwoord zijn, dan leest u dit uiteraard terug op onze website.