Commotie veiligheid kunstgrasvelden

Naar aanleiding van het tv-programma van Zembla op 5 oktober is veel commotie ontstaan omtrent het gebruik van rubberen korrels als toplaag op kunstgrasvelden. Een bepaalde stof in de korrels zou volgens deskundigen kankerverwekkend zijn. Het gaat hierbij om ambient gemalen SBR-rubbergranulaat. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten, zoals versnipperde autobanden. De schadelijke stof waar het om gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden.

MZC beschikt sinds augustus 2015 over een FieldTurf 360 XL 60-15 Coolplay kunstgrasveld. Daarbij is geen rubbergranulaat gebruikt als infill-toplaag, maar bestaat de toplaag uit kurk. In de tussenlaag van de infill, wordt een minimale hoeveelheid rubberkorrels toegepast, vermengd met het zand. Ook in deze laag is in ons kunstgrasveld geen ambient gemalen SBR rubbergranulaat gebruikt, maar Cryogeen rubber, welke niet wordt gemalen waarbij het scheurt, maar onder een temperatuur van circa -70 wordt bevroren en afgebroken, waarbij er geen schadelijke stoffen en geur vrijkomen. Door de toepassing van de samenstelling van deze infill met een kurk toplaag geeft ons kunstgrasveld dus geen geur en schadelijke stoffen af.

Fieldturf kunstgras MZC’11 met kurk toplaag  

fieldturf

Kunstgrasveld met rubbergranulaat toplaag

fieldturf-rubber