5 vragen aan.. vrijwilliger Cor Wiltenburg

In deze nieuwe en terugkerende rubriek stellen wij 5 vragen aan een lid van onze grote MZC-familie. Vijf vragen die uiteraard voornamelijk gaan over voetbal en MZC, maar wie weet leren we ook wel een nieuwe kant van de desbetreffende persoon kennen.cor

Na een lange tijd, en nog net voor de kerst de laatste editie van 5 vragen aan.. in 2015. Dit keer is Cor Wiltenburg de geïnterviewde.

Cor is geboren op 15 januari 1944 en is net als zijn 5 vragen aan.. voorganger, Joop,  een echte ‘Stoepeschieter’. Tegenwoordig kun je al vanaf je 4e instromen bij de kabouters, maar vroeger was dit toch echt anders. “Vroeger kon je pas op je 12e lid worden, er waren geen teams met jongere spelers. Voor mijn 12e jaar was mijn enige voetbalspel een balletje trappen op school of op straat” verteld hij. Cor zijn eerste stappen op het voetbal veld waren bij v.v. Zierikzee. In 1978 maakte hij een klein uitstapje naar v.v. Dreischor, waar hij 3 jaar trainer van het 1e elftal was. Toch kon hij het voetballen niet helemaal los laten, en keerde hij na die 3 jaar terug bij Zierikzee om zelf te kunnen voetballen.

1: Zie je als ex-trainer verschillen tussen het voetbal van nu en het voetbal van toen?

Waar spelers er vaak niet veel over te zeggen hebben, of misschien niet bewust mee bezig zijn, doet een trainer dat natuurlijk wel. Een van de dingen die cor opviel waren voornamelijk de formaties waar in gespeeld werd. “Met name rond de zestiger jaren was het systeem anders. Nu heb je 4-3-3, 4-4-2 of 5-4-1, afhankelijk van de tegenstander. Vroeger had je standaard 5 mensen in de voorhoede, 2 op het middenveld en 3 in de achterhoede.” Legt Cor uit. Vijf (!) spelers in de voorhoede? “Ja, je had een rechtsbuiten, rechtsbinnen, een centrale spits, een links buiten en een links binnen” voegt hij er aan toe.

2: Heb je, samen met andere vrijwilligers of misschien wel alleen, een ambitie voor het komende seizoen of seizoenen?

Cor geeft aan dat hij sowieso hoopt dat MZC’11 een groeiende vereniging blijft. Daarnaast hoopt hij dat het eerste elftal van MZC binnen een aantal jaar toch in de 1e klasse actief zal zijn.
Op het vrijwilligers gebied hoopt hij dat er ook jongeren of jongere volwassen zich aan zullen melden voor o.a. terrein-onderhoud en ander vrijwilligerswerk. Zo geeft Cor aan: “Ik ben nu bijna 72 jaar en zal ook een keer met ‘pensioen’ gaan.”
Zolang er mensen actief zijn op Den Hoge Blok zal terrein- onderhoud en ander vrijwilligerswerk blijven. Daarom heeft Cor ook een bepaalde ambitie of hoop voor de spelers van MZC: “Iedereen moet zijn best blijven doen om een schoon sportpark te kunnen behouden. Afval, inclusief alle sigarettenpeuken, horen in de daarvoor bestemde bakken.”
Het is immers erg jammer wat er allemaal aan troep achter blijft op bijvoorbeeld de tribune

Op het gebied van vrijwilligers hoop ik dat er steeds meer jongeren zich aan zullen melden voor Vele handen maken licht werk. Ik ben nu bijna 72 jaar en zal toch ook een keer met “pensioen” gaan.

Wat betreft spelers hoop ik dat iedereen zijn best blijft doen om een schoon sportpark te behouden en afval (inclusief sigarettenpeuken) in de daarvoor bestemde bakken te doen. Het is zo jammer wat er steeds aan troep op de tribune ligt.”

3: Als je één ding/persoon/etc. aan MZC zou kunnen toevoegen, wie of wat zou dit zijn en waarom?
Cor had maar een passend antwoord op deze vraag en weet heel duidelijk wat hij wil: “één grote nieuwe kantine”

4: De afgelopen jaren hebbende vrijwilligers, net als alle voetballers, al veel moois ‘gepresteerd’ op ons sportpark. Is er iets waar jij als vrijwilligers enorm trots op kan zijn?

Cor kan tevreden terug kijken naar de afgelopen maanden die voor sommige MZC’ers als een ‘nieuwe start’ voelde: “Ik kan trots zijn op het feit dat MZC’11 een mooi nieuw kunstgrasveld heeft en dat we een jong, nieuw bestuur hebben. Zij zitten vol met ideeën en zijn makkelijk benaderbaar.”
Daarnaast vind hij ook dat leuk om te zien dat er tegenwoordig steeds meer dames voetballen. “Dat is toch ook iets waar we als vereniging trots op mogen zijn” besluit hij.

5: Je bent trotse opa van 2 voetballende kleinzoons, wat zou je als voetbal opa willen mee geven aan de jongens en eventueel aan andere voetbal opa’s of oma’s?

Het belangrijkste vind hij dat zijn kleinzonen plezier blijven houden in het voetbal. Daarnaast hoopt hij dat hij het mag mee maken om ze in het eerste elftal te zien voetballen.
Ondanks dat het een tweeling is zijn het 2 jongens met verschillende karakters.. Nick is het wat rustigere type, Stijn daarentegen is iets meer van de stevige aanpak ziet ook Opa.

“Ik vind het leuk om mezelf terug te zien in Stijn: hij is van het aanpakken en beuken, dat deed ik vroeger ook”. Cor zijn andere kleinzoon Nick moet het meer hebben van zijn technische inzicht op het veld. “Dit heeft hij absoluut van Wim, zijn vader” geeft Cor toe.

Cor ziet veel wedstrijden, maar zou het ook leuk vinden als hij nog meer ouders/grootouders tegenkomt. “Kom kijken bij je (klein)zoon/(klein)dochter, een wedstrijd met publiek maakt het zoveel leuker voor de jongens en meiden!” roept hij op. Wel voegt hij hier aan toe: “Maar…. ga niet gillen langs de lijn en motiveer de spelers op een positieve manier.”

 

In deze serie is het aan de geïnterviewde om de volgende kandidaat voor ‘5 vragen aan’ aan te wijzen. Cor schuift Nico Timmerman naar voren. Niet echt iemand van de jongere generatie, maar dit heeft een speciale reden. “Nico weet met zijn 82 jaar waanzinnig veel over vroeger. Zowel van MEVO als van v.v. Zierikzee. Daarnaast vind ik het erg bijzonder dat hij van heel veel spelers van vroeger nog de geboorte data weet.”
Daarnaast hoort Nico bij het groepje waar Cor, de eerder geïnterviewde Joop Uyl, Rinus v.d. Neut en Theo van Hekke onderdeel van zijn. Zij bezoeken elke (uit)wedstrijd van MZC 1!