5 vragen aan… clubscheidsrechter Sjoerd Hamstra

 In deze nieuwe en terugkerende rubriek stellen wij 5 vragen aan een lid van onze grote MZC-familie. Vijf vragen die uiteraard voornamelijk gaan over voetbal en MZC, maar wie weet leren we ook wel een nieuwe kant van de desbetreffende persoon kennen.

Misschien bewust gekozen, of heel toevallig in verband met de Week van de Scheidsrechter. Dit keer 5 vragen aan clubscheidsrechter Sjoerd Hamstra.  

Sjoerd is geboren op 16 maart 1958 in het mooie Wartena, een klein dorpje in Friesland. Zijn vader was een boerenarbeider. Door zijn werk is Sjoerd al meerdere keren verhuisd voordat hij de ‘oversteek’ maakte naar Zeeland.
Op zijn 8e begon hij met voetbal in zijn toenmalige woonplaats: Grijpskerk (provincie Groningen).

“Al na 1 jaar was duidelijk dat mijn talenten als speler beperkt waren.” En zo vond Sjoerd, al dan niet een beetje gedwongen, zijn nieuwe passie: keepen.

In 1980 trouwde hij met Feikje en verhuisde kort daarna naar Kollum. Ook daar trok hij zijn keepershandschoenen aan, maar ook dit was een tussenstop. 2 jaar later verhuisde hij naar Burum, waar hij ging voetballen bij SV de Lauwers.
In Burum werden zijn beide dochters geboren, en sinds vorig jaar zijn Sjoerd en Feikje de gelukkige Pake en Beppe van kleindochter Vera. Weer 5 jaar later moest hij door het werk opnieuw verhuizen, en dit keer naar Britsum. Hier ging hij voetballen bij CSL.

In 1996 besloot Sjoerd dan het roer om te gooien en richting Zeeland te komen. Hier melde hij zich aan bij v.v. MEVO, en bleef keepen tot een knieblessure roet in het eten gooide. Vanaf het begin was hij betrokken bij de bouw van de MEVO-kantine. Later werd hij daar vrijwilliger en later beheerder. Toen hij stopte met voetbal is Sjoerd eigenlijk vrij snel begonnen met het fluiten van wedstrijden, en dit doet hij nu nog steeds bij ons!

1: Je bent clubscheidsrechter bij MZC. Hoe ben je in het scheidsrechterswereldje terechtgekomen en vooral ook waarom? “Ik ben door een blessure gedwongen om te stoppen met voetballen. Ik heb een zittend beroep en om dan mijn energie toch kwijt te kunnen ben ik clubscheidsrechter geworden. Het geeft mij erg veel voldoening om actief bij het voetballen betrokken te blijven en het is elke keer weer een uitdaging een wedstrijd in goede banen te leiden.”

2: Volgens velen is scheidsrechter zijn een van de meest ondankbare taken binnen de voetballerij omdat keuzes die je maakt niet altijd voor iedere partij goed uitpakken. Hoe zie je dat zelf? 
“Het is voor mij persoonlijk absoluut geen ondankbare taak. Van jongs af aan doe ik vrijwilligerswerk omdat ik het leuk vind, maar ook omdat het erg belangrijk is voor een vereniging dat er vrijwilligers zijn. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet bestaan. Het fluiten betekent automatisch dat je te maken hebt met twee ploegen die beide willen winnen en in het vuur van het spel willen de emoties nog wel eens loskomen.
Ik heb zelf 32 jaar gevoetbald en weet dat emoties bij het spel horen. Dit is ook niet erg zolang men maar niet beledigend gaat worden. In al die jaren is het slechts 1 keer voor gekomen dat ik een speler in verband met beledigende opmerkingen heb weggestuurd. Verder doe ik mijn best om het zo goed mogelijk te doen. De fouten die ik maak, maak ik naar beide partijen. Als ik fluit dan ben ik scheidsrechter en geen lid van MZC’11. Eerlijkheid en onpartijdigheid zijn voor mij erg belangrijk.”

3: Is er voor jou ook al een hoogtepunt geweest in de afgelopen jaren waar we als club trots op mogen zijn?
Het hoogtepunt voor mij is dat de fusie tussen de beide verenigingen goed is verlopen.”

4: Van zaterdag 3 oktober t/m zondag 11 oktober is het Week van de Scheidsrechter. Merk jij als scheidsrechter zelf dat het goed is dat mensen eens stilstaan bij de taken van scheidsrechters?
Het is erg belangrijk dat iedereen die betrokken is bij een wedstrijd ervan doordrongen is dat een wedstrijd niet zonder scheidsrechter gespeeld kan worden. Iedere scheidsrechter zal zijn best doen om een wedstrijd goed te leiden. Dat er fouten gemaakt worden, hoort nu eenmaal bij het spel. Ik betrap me er zelf ook wel eens op om als supporter iets te vinden van de scheidsrechter. Aan de zijlijn is het makkelijk oordelen, in het veld zie je het spel heel anders.”

5: Als scheidsrechter heb je zoals je zelf ook zegt met ‘de beste stuurlui staan aan wal’ te maken, doelende op de fanatieke ouders/verzorgers/vrienden langs de lijn.. Als je iets zou mogen zeggen of een oproep zou mogen doen, wat zou dit dan zijn?

“Mijn advies aan een ieder is: bemoei je niet met de leiding van een wedstrijd, concentreer je op je eigen taak/team, en voor de supporters/ouders, moedig je eigen ploeg op een positieve manier aan.Uiteindelijk zal een scheidsrechter zijn beslissing niet veranderen, dus heeft het geen enkel zin er tegenin te gaan. Het zal voor een scheidsrechter al een stuk leuker worden te fluiten, zonder dat er continue commentaar komt.”

 

In deze nieuwe serie is het aan de geïnterviewde om de volgende kandidaat voor ‘5 vragen aan’ aan te wijzen.
Sjoerd: “Ons sportpark wordt keer op keer door een groep vrijwilligers netjes gehouden en opgeknapt. Daarom schuif ik Joop Uil naar voren als volgende kandidaat.”

sjoerd-hamstra