5 vragen aan: Toon van Tiggelhoven trapt af!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toon van Tiggelhoven

 

In deze nieuwe en terugkerende rubriek stellen wij 5 vragen aan een lid van onze grote MZC-familie.
Vijf vragen die uiteraard voornamelijk gaan over voetbal en MZC, maar wie weet leren we ook wel een nieuwe kant van de desbetreffende persoon kennen.

De eervolle aftrap wordt genomen door Toon van Tiggelhoven, voetbalvader, voetbalopa en vooral ook voetbal liefhebber!
Toon is geboren op 2 april 1946 in Zierikzee en werd op zijn 11de lid van v.v. Zierikzee, en speelde netjes volgens de regels van toen, pas vanaf zijn 12de competitievoetbal. Hij voetbalde zelf tot zijn 34ste, en volgde vanaf zijn 32ste een trainerscursus met oog op de toekomst. Hij begon bij v.v. Zierikzee en maakte tussendoor uitstapjes naar Mevo en Brouwershaven. Zijn rug dwong hem om te stoppen met het trainerschap. Toon kwam in aanraking met een aantal bestuurlijke functies, zoals 9 jaar jeugdvoorzitter en 11 jaar voorzitter. Inmiddels is hij al weer 6 jaar kantinebeheerder en geniet hij nog altijd van het mooie spelletje.

1) Trotse voetbalopa?
“Tuurlijk. Harstikke trots. Wat wil je, 4 kleinkinderen, die alle 4 voetballen en ze kunnen allemaan nog een aardig balletje trappen ook.”

2) Zie je als ex-trainer en ex-voetballer verschillen tussen het jeugdvoetbal van nu en het jeugdvoetbal van toen?
In mijn tijd waren er geen jeugdtrainers. Wij deden maar wat. Als ik dan nu zie dat bijna alle jeugdelftallen bij MZC een trainer en begeleider hebben, is dat geweldig. Mensen vinden dit vaak vanzelfsprekend, maar het is best een hele klus om dit met vrijwilligers voor elkaar te krijgen.”

3) Als je één ding/persoon aan MZC zou kunnen toevoegen, wie of wat zou dit zijn, en waarom?
“Het klinkt misschien een beetje hebberig, maar een tweede kunstgrasveld zou geen overbodige luxe zijn. Straks in de winterperiode zal het weer vaak genoeg voorkomen dat de grasvelden niet bespeelbaar zijn. Op 1 kunstgrasveld en 1 trainingsveld kun je niet alle elftallen kwijt met trainingen.”

4) Vanaf het begin ben je betrokken bij MZC. Is er al een hoogtepunt geweest in de afgelopen jaren waar we als club trots op mogen zijn?
“Een van de hoogtepunten vind ik het in het leven roepen van de MZC Clubdag. Die moeten we er beslist inhouden. Als club mag je denk ik best wel trots zijn op je vrijwilligers die ervoor zorgen dat er op zaterdag zowel door groot als klein gevoetbald kan worden, en dat alles dan ook nog eens piekfijn in orde is. En elk kampioenschap, van welk elftal dan ook, is natuurlijk een hoogtepunt.”

5) Zelf ben je ‘opperhoofd’ van de kantine van MZC, een zoon met een ‘voetbalcafé’, een lange carrière achter de rug… gaat het voetbal nou nooit vervelen?

“Nee, nooit. Er zijn wel eens mensen die mij gevraagd hebben of ik met een bepaald voetbalvirus besmet ben, maar als je dan om je heen kijkt, zijn er toch wel heel veel mensen besmet. Overigens heb ik het geluk getrouwd te zijn met Ada, die ook heel sportminded is.”

6)… Toch nog een kleine bonusvraag: Is alles goed afgelopen met de ezel* van Peter van Vossen?
“Ik ben bang dat ‘t beestje inmiddels overleden is. Was overigens wel een leuk verhaal!”

* Het ezel-verhaal komt aan de orde in het interview van sportschrijver Joop van der Laan met Toon van Tiggelhoven, januari 2014: http://www.joopvanderlaan.nl/aflevering-6-januari-2014/

 

In deze nieuwe serie is het aan de geïnterviewde om de volgende kandidaat voor ‘5 vragen aan’ aan te wijzen. “Ik kies André t Jong, mede vanwege de tijd en energie die hij steekt in de jongste leden van MZC, de kabouters,” besluit Toon.