Samenvatting Bruse Boys 1 – MZC’11 1

Bron: Omroep Zeeland

Bron: Wereldregio
Met de beste bedoelingen trad Bruse Boys, koploper in de tweede klasse E, de derby tegen de Zierikzeese rivaal tegemoet. ,,Om kwart voor twee zaten ze al klaar”, zag trainer Wim Nieuwland. Normaal gesproken is het elftal op dat tijdstip nog niet klaar. Dat belooft wat, moet de Dinteloordse oefenmeester zaterdag gedacht hebben. En met een wat andere voorbereiding dan voorgaande jaren – meer wedstrijden dan trainingen – wilde Bruse Boys proberen de bijna gebruikelijke dip na de winterstop een halt toeroepen. Immers, een goede start maakt de concurrentie wanhopig.
Echter, tussen beloven en doen zit vaak een wereld van verschil. Nieuwland zag het vanaf de eerste minuut op sportpark Volharding. ,,Elke tweede bal was voor MZC’11.” Dat was bijna de hele wedstrijd het geval op de laatste twintig minuten van de eerste helft na. Op dat moment stond MZC’11 met 0-1 (benutte strafschop Martijn van Grunsven nadat Wesley Goud na een individuele actie in de ‘zestienmeter’ gevloerd was) voor, maar zag ze zich teruggedrukt worden door de thuisploeg. Reddingen van MZC’11-doelman Ruud van der Linde en missers aan Bruse zijde hielden de Zierikzeese voorsprong in stand. Je voelde aan de zijkant dat de gelijkmaker er toch aan zat te komen. Van der Linde verwerkte een schot van Domenique van den Berge niet goed waarna Mats Willemse er als de kippen bij was de 1-1 aan te tekenen op een heel prettig moment: een minuut voor rust.
Het was voor een nagenoeg compleet Bruse Boys geenszins een teken na de rust MZC’11, dat Ramon Janson, Benjamin Verwest (beiden geschorst) en Matthijs Hage (bij Madrileense derby), eens stevig bij de strot te pakken. MZC’11-middenvelder Corné Schilperoort, met afstand de beste man van het veld: ,,Bruse Boys had de intentie niet te willen en wij hadden elke tweede bal. Als we nog iets willen, moesten we vandaag winnen.” Zijn trainer Adriaan Nieuwenhuijse daarover: ,,Dit was onze laatste kans. Daar waren we goed van doordrongen”.
Een overtreding op dezelfde Schilperoort lag ten grondslag aan de winnende treffer. Enkele meters buiten het strafschopgebied mocht MZC’11 als gevolg van die overtreding een vrije trap (foto) nemen. De bal kwam bij Bruse Boys-doelman Mark Giljam terecht die volkomen onverwacht stevig de fout inging door de bal los te laten. Deze keer stond Freek Torensma gelijk aan Willemse voor rust op de goede plek. Voor de verdediger was het een koud kunstje in de 51e minuut de 1-2 te maken.
Bijna een helft lang had Bruse Boys voor zo’n vijfhonderd toeschouwers de tijd om in ieder geval een gelijkspel af te dwingen. Het elftal straalde helemaal niets uit en kreeg pas in de slotfase een kansje via Mats Willemse omdat Fred van der Helm een zeldzaam slippertje beging. Het liep met een sisser af. MZC’11, dat na zaterdag op een punt van ‘Bru’ staat maar een duel meer speelde, zelf had voor veel meer vuurwerk moeten zorgen. Na de 1-2 kreeg ze uitgelezen kansen op een derde goal via Van Grunsven, Rick Bevelander en Goud. Door het missen van de kansen gaf ze Bruse Boys enerzijds de hoop op een puntje. Anderzijds stond de Zierikzeese defensie als een huis: ze deed geen gekke dingen en hield alles op reglementaire wijze tegen. De hele ploeg toonde bereidheid om voor elkaar te knokken, constateerde ook Schilperoort zeer tevreden. Met die alomvattende teamgeest zou je Bruse Boys eerder karakteriseren. ,,Bruse Boys was apathisch”, stelde Nieuwland simpelweg vast. ,,MZC’11 geloofde er meer in.”
Typerend daarvoor was de reactie van zijn spelers toen Giljam enkele minuten voor tijd eens stevig in handen klapte en zijn ploeg in woord ondersteunde. De keeper, die met zijn fout toch al een rotmiddag kende, bleef letterlijk alleen staan. ,,We hebben de achtervolging ingezet”, reageerde Nieuwenhuijse na de terechte zege. ,,En hopelijk putten we hier vertrouwen uit.” Nieuwland stond er uiteraard anders bij. ,,Misschien is deze nederlaag wel goed ook en staan we weer met beide benen op de grond.”
En – zo objectief en reëel was de Brabantse coach ook – zei hij: ,,Voor de competitie is dit leuk.” Dat geldt zeker voor MZC’11 dat met de winst goede zaken voor de tweede periode doet. Als ze de daarvoor twee resterende duels met Tholense Boys en GPC wint, is die periodetitel sowieso een feit. Dat zou het succes van de twee Schouwse ploegen in de tweede klasse tot nu toe helemaal compleet maken. MZC’11 op naar de tweede, Bruse Boys heeft de eerste en samen één en twee op de ranglijst.