Nieuwe hoofdtrainer tekent contract

Eind januari is de aanstelling van Alexander van Keulen als nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen officieel bekrachtigd. In de bestuurskamer zette de oefenmeester – nu nog werkzaam bij Terneuzense Boys – zijn handtekening onder een 1-jarig contract. Hier een korte eerste kennismaking.

 

Hoe is het contact met MZC’11 totstandgekomen? Wanneer ben je gepolst?

“Na de wedstrijd van Terneuzense Boys tegen MZC’11 heeft Huib Smits mijn nummer gevraagd. Begin december ben ik met MZC in gesprek gegaan en één dag voor de kerst hebben we het afgerond.”

In hoeverre ben je op de hoogte van de ontwikkelingen van de laatste jaren bij de club? 

“De fusie was voor mij enigszins verrassend, omdat Zierikzee toch een begrip was in het Zeeuwse voetbal. Maar ook gezien de vele fusies, en het merendeel in de provincie dat op zaterdag voetbalt, is het een logische stap. Het is een tendens. Voor veel clubs is het moeilijk om een goed elftal op de been te krijgen en niet te vergeten de vele vrijwilligers die het mogelijk maken. Twee voetbalverenigingen in Zierikzee was op termijn misschien ook niet meer levensvatbaar. Nu kun je de krachten en kennis bundelen. Uiteraard snap ik dat emoties ook een rol spelen en dat het nooit leuk is dat een club met historie, zowel Mevo als Zierikzee, ophouden te bestaan. Maar op termijn denk ik dat een goede keuze zal blijken te zijn.”

Welk beeld heb je van MZC’11?

“Voor mijn beeld is MZC’11 een ‘sleeping giant’ met een groot achterland en goede faciliteiten.”

Wat spreekt je aan in de club? Naar welke factoren kijk je dan? Spelersgroep, jeugdopleiding, bestuur, accommodatie, historie?

“Met name de historie van het vroegere Zierikzee en het aanwezige spelersmateriaal. Verder kijk ik hoe stabiel een club is en wat de ambitie is. Uiteraard heb ik als trainer verschillende malen tegen Zierikzee gespeeld.”

Welk beeld heb je van de spelersgroep? In hoeverre ken je de spelers?

“Ik denk dat het een ervaren groep is met enkele sterkhouders en aankomende talenten. Ik heb veel spelers meegemaakt als coach van de tegenstander, dus ken vaak hun voetbalcapaciteiten.”

Na het kampioenschap draait MZC nu knap bovenin mee. Denk je dat de groep door kan groeien of verwacht je juist een zwaar volgend seizoen? 

“Op zich is het niet verrassend dat ze bovenin mee draaien, ze hebben ondanks dat ze nieuw zijn voor 2e klas-begrippen een ervaren spelersgroep. Zaak is nu om dit te stabiliseren en de groep klaar te stomen voor het moment dat sterkhouders weg gaan vallen. Hopelijk gaat dit nog wel enkele jaren duren, zodat jonge spelers niet te snel voor de leeuwen worden geworpen.”

Wel toekomstbeeld is met het bestuur naar voren gekomen? Zijn er doelstellingen besproken?

“Ambitie is – structureel – zo hoog mogelijk voetballen en bij voorkeur met eigen spelers.”

Hoe omschrijf je jezelf als trainer? Waarin ligt volgens jou je kracht?

“Ben een ervaren trainer die al veel situaties heeft meegemaakt. Toch is er bij elke club een andere dynamiek en cultuur en dat maakt elke club uniek. Als trainer probeer ik met name te zoeken naar het beste team, en niet alleen de beste voetballers. Door regelmatig bijscholingen en veel contact met collegatrainers probeer ik ook te leren van collega-trainers.”

Je hebt ook bij Bruse Boys gezeten. Is MZC als eilandgenoot vergelijkbaar met Bru of juist helemaal niet?

“Bru is een cultuur op zich, hoewel ik daar de laatste tijd ook wel verruiming zie van denkwijze en mogelijkheden. Ik kom er altijd graag omdat het mij als trainer en mens mede heeft gevormd. Maar het zal altijd ‘stad’ tegen dorp zijn, hahaha.”

Nog een slotopmerking?

“Ik heb er veel zin in, hoewel op dit moment de bestuurlijke perikelen overheersen. Ik hoop in augustus dat ‘we’ in rustiger vaarwater zitten.”

Toch nog een vraag: heb je een beeld van de jeugd bij MZC? Kunnen we je wellicht verwachten bij bijvoorbeeld de A-jeugd of is dat qua tijd niet mogelijk?

“Een lastige vraag. Ik ben zeer zeker geïnteresseerd in de onderliggende (jeugd)elftallen. Daar spelen de spelers van de toekomst in. Het is vaak lastig te combineren, omdat je vaak tegelijkertijd speelt. Door spelers mee te laten trainen en overleg met trainers kun je vaak een eind komen.”

Alexander van Keulen speelde zijn hele jeugd bij Kloetinge in de hoogste elftallen en ook enkele wedstrijden in Kloetinge 1. Van 1991 tot 1995 speelde hij voor Yerseke 1, waarna hij trainer werd van Bruse Boys. Hier een overzicht van zijn clubs en hoogte- en dieptepunten:

  • 1995-1998 Bruse Boys; kampioen en degradatie
  • 1998-2003: Kapelle; nacompetitie promotie; nacompetitie degradatie
  • 2003: 3 maanden Kloetinge assistent-trainer
  • 2004-2007: RCS; kampioen en 1x nacompetitie
  • 2007-2009: Serooskerke; nacompetitie
  • 2009- maart 2012: SSV’65; nacompetitie
  • 2012-2013: Terneuzen
  • 2013-2015: Terneuzense Boys; nacompetitie

alexander-van-keulen-contract