Bekendmaking nieuwe teamindelingen op 1 juni

Momenteel zijn de technische commissies van MZC’11 aan de slag met de teamindelingen voor het volgende seizoen. Deze indeling zal op 1 juni aan iedereen kenbaar worden gemaakt op deze website.

De reden dat wij dit op deze datum doen, is dat de overschrijvingstermijn van de KNVB op 15 juni sluit. Eventuele nieuwe leden zullen dan voor een groot deel bekend zijn, en kunnen worden meegenomen in de nieuwe teamindeling, hierbij rekening houdend dat er niemand achteraf hoeft te worden teleurgesteld omdat hij of zij naar een ander team wordt verplaatst. Daarnaast kunnen we dan pas beslissen of er dispensaties moeten worden aangevraagd of dat er spelers moeten worden doorgeschoven naar een andere leeftijdcategorie om teams compleet te maken.

Het maken van de teamindeling voor de jeugd is altijd weer een behoorlijke opgave voor de technische commissies. Er moet met veel verschillende factoren rekening gehouden worden. De indeling kan er ook heel anders uitzien dan verwacht, zowel voor trainers, als voor spelers en ouders.

Bij het indelen van de teams voor het nieuwe seizoen wordt er allereerst  gekeken naar welke, en hoeveel, spelers er per leeftijdscategorie uitkomen in het nieuwe seizoen en hoeveel teams er hiermee kunnen worden gemaakt. In de loop van een seizoen wordt naar alle spelers gekeken door de tc’s. De trainers worden hierbij ook betrokken en geven advies die door de tc’s meegenomen worden in hun overwegingen. Maar de tc’s beslissen uiteindelijk welke speler waar komt te voetballen.

Er wordt gedurende het seizoen gekeken naar de spelers, hoe zij spelen en zich ontwikkelen. Op basis hiervan wordt een teamindeling gemaakt. Het uitgangspunt is dat de standaard- of selectieteams (het 1e team per leeftijdscategorie vanaf de F-pupillen), het beste team van de leeftijdscategorie is en het hoogst wordt ingedeeld in de competitie. Dit betekent dat hier in principe ook de beste spelers van de lichting worden ingedeeld. Echter wordt er ook rekening gehouden met meerdere dingen om een goede balans in een team te krijgen.

Bij het samenstellen wordt dus ook gekeken naar de talenten van spelers, welke spelers vullen elkaar goed aan (op technisch en/of sociaal gebied). Het is ook belangrijk om verschillende soort spelers binnen een team te hebben om een goed team te maken. Voetbal is en blijft een teamsport!

Het kan voorkomen dat je in dezelfde leeftijdscategorie blijft voetballen, maar wel in een ander team komt. Tijdens een seizoen kunnen door diverse aanwijzingen de teamindelingen nog wijzigen.

Het bestuur

jeugdtraining-MZC-14-15